Preskocit navigáciu

Medzinárodná konferencia veliteľov vzdušných síl


Medzinárodná konferencia veliteľov vzdušných síl

„Možnosti výcviku a vzdelávania pilotov“ v kontexte znižovania dostupnosti zdrojov vo všetkých participujúcich krajín, boli hlavnou témou Konferencie veliteľov vzdušných síl v Európe (EURAC), konanej v dňoch 4. – 6.9.2014 vo švajčiarskom Brunnen. História konferencie, ako platformy pre odborné diskusie k témam týkajúcich sa zvýšenia vzájomnej spolupráce vzdušných síl v európskom regióne, siaha až do roku 1993. Veliteľ vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba sa tejto konferencie vo formáte 27+ zúčastnil ako plnohodnotný člen po druhý krát.

Krajiny prezentovali vlastný pohľad na problematiku a svoje východiská a princípy, ktoré v tejto oblasti uplatňujú. Aj keď rozdiely v prístupe krajín sú rozdielne, účastníci sa jednomyseľne zhodli, že najväčšou výzvou je dosiahnutie vyváženosti medzi tromi základnými piliermi – univerzitným štúdiom, vojenským vzdelaním a samotným pilotným výcvikom, resp. prípravou ďalších špecialistov leteckých odborností.

Okrem hlavnej témy boli prediskutované aspekty zvýšenia bezpečnosti a harmonizácie leteckej prevádzky civilného a vojenského letectva v kontexte Single European Sky (SES), kde vojenské letectvá začínajú pociťovať ústup z doterajších pozícií. Diskusii predchádzalo predloženie štúdie „Vojenské dopady SES“, o vypracovanie ktorej konferencia EURAC 2013 požiadala Joint Air Power Competence Center (JAPCC).

V závere boli definované opatrenia, ktoré by mali zabezpečiť udržanie vojenskej pozície na národnej i celoeurópskej úrovni a zabezpečiť prevádzku vojenských lietadiel bez ohľadu na rozdielne názory agentúr a ďalších subjektov angažovaných v tejto oblasti. Konferencia odporučila účastníkom dať toto do pozornosti svojim NGŠ/CHODs a relevantným ministrom s cieľom zabezpečiť účasť vojenských expertov pri tvorbe pravidiel využívania vzdušného priestoru.

Súčasťou EURAC-u bol aj letecký deň konaný pri príležitosti 100. výročia vzniku švajčiarskych vzdušných síl v Payerne. Vzdušné sily OS SR boli v statickej časti zastúpené lietadlami MiG-29UB zo zmiešaného krídla Sliač a L-410 z dopravného krídla Kuchyňa.

Budúcoročná konferencia bude prebiehať v rámci svetovej výstavy EXPO v talianskom Miláne.


Medzinárodná konferencia veliteľov vzdušných síl

Autor: vvzs , Foto: EURAC - Dátum: 12.09.2014
Čítanosť: 4823
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share