Preskocit navigáciu

Slovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj Deň


Slovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj Deň

Presne 70 rokov uplynulo 17. septembra 2014 odo dňa, kedy pristál na lúkach pri obci Zolná v priestoroch provizórneho poľného letiska 1. Československý stíhací pluk Zvolenský.

Na pamätnej tabuli pri pamätníku povstaleckým letcom, ktorí pôsobili na jeseň 1944 ako letecká podpora Slovenskému národnému povstaniu sa uvádza: „ V období od 17.9.1944 do 25.10.1944 tu pôsobil a vzlietal na pomoc bojujúcim jednotkám 1. čs. stíhací pluk Zvolenský. Príslušníci pluku zničili celkom 11 nepriateľských lietadiel na zemi, 9 vo vzdušných bojoch, 77 nákladných áut, 3 delostrelecké a mínometné batérie a rad nepriateľskej bojovej techniky. V priebehu SNP uskutočnil 573 bojových letov“.

Vzdušné sily ozbrojených síl Slovenskej republiky si pripomenuli sviatok pod názvom Deň slovenského vojenského letectva slávnostnými zhromaždeniami a nástupmi vo všetkých svojich zväzkoch a súčastiach. Tento sviatok, ktorý bol vyhlásený na základe rozkazu ministra obrany Slovenskej republiky v Zolnej práve 17. septembra 2009, sa v podmienkach slovenských vzdušných síl ujal priam ako novodobá tradícia. Tradícia spojená s hrdinstvom letcov, ktorí neváhali nasadiť vlastné životy, zdravie a bojovať v tyle nepriateľa s rizikom odhalenia. Skutočnosť, že poľné letisko v Zolnej nebolo fašistami nikdy objavené alebo dobyté nik nezvráti. Mená letcov, ktorí na ňom pôsobili, už sa nevymaže z národnej či vojenskej histórie slovenského národa. Česť pamiatke hrdinom!

Počas slávnostného ceremoniálu veliteľstva vzdušných síl bola za účasti mnohých významných hostí zdôraznená významnosť neustáleho pripomínania si všetkých tých, ktorí zahynuli v prospech hodnôt ako sloboda či demokracia. Každý z tých, ktorí sa zaslúžili o to, že Slovenským národným povstaním sa nasmerovalo medzinárodnopolitické postavenie Slovenskej republiky bez spájania sa s fašistickou koalíciou po roku 1945, si zaslúži obdiv.

Aktivita sa konala pod záštitou prednostu Okresného úradu vo Zvolene a primátora Mesta Zvolena za účasti čestného hosťa – 2. zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajora Pavla Macka. Súčasťou programu bolo odovzdanie ocenení a čestných titulov Zaslúžilý letec, Zaslúžilý letovod a Zaslúžilý technik z rúk veliteľa vzdušných síl brigádneho generála Miroslava Korbu ako aj od prezidenta Slovenského leteckého zväzu generála M. R. Štefánika. K tomu veliteľ vzdušných síl poznamenal „Veľmi ma teší, že dnešným slávnostným ceremoniálom potvrdzujeme aj úzku prepojenosť aktivít a úsilia tak civilných ako aj vojenských zložiek a inšitúcií nielen tu v regióne ale aj na celom našom Slovensku“. Po pietnom akte kladenia vencov k pamätníku nasledovala prehliadka Pamätnej izby v kultúrnom dome v obci Zolná spojená s bohatým občerstvením väčšiny zúčastnených.


Slovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj DeňSlovenské vojenské letectvo si pripomenulo svoj Deň

Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 17.09.2014
Čítanosť: 7008
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share