Preskocit navigáciu

Výcvik prešovských hasičov v plnení BAMBI vakov


Výcvik prešovských hasičov v plnení BAMBI vakov
V dňoch 7. a 8. októbra 2014 vykonávali piloti vrtuľníkového krídla Prešov a hasiči z vojenskej hasičskej jednotky výcvik v plnení BAMBI vakov. Cieľom cvičenia bolo zdokonalenie sa  v činnostiach spojených s využívaním vakov pri hasení požiarov v lese, alebo voľnej prírode.
Medzi zúčastnenými bolo aj niekoľko hasičov, ktorí ešte nemali s týmito činnosťami žiadne skúsenosti. Okrem iného si vyskúšali aj navádzanie vrtuľníka na miesto určené pre plnenie. Ich snahou bolo naplniť vak s objemom dve tisíc litrov v čo najkratšom čase tak, aby piloti nemuseli „visieť“ s vrtuľníkom na jednom mieste príliš dlho. Plniaci tlak v hadiciach bol vysoký, takže plnenie znamenalo veľkú fyzickú záťaž pre hasičov. Počas dvoch dní mali prešovskí vojaci k dispozícii dohromady štyri hodiny praktického výcviku. Aj napriek silnému vetru, ktorý znepríjemňoval prácu nielen pilotom, ale aj cvičiacim, hasiči naplnili tridsať dva BAMBI vakov a nazbierali mnoho nových skúseností.
Vrtuľníky s BAMBI vakmi a ich osádky sú nasadzované na hasenie požiarov v ťažko dostupnom teréne v prípadoch, keď sú poslednou možnosťou na rýchle uhasenie požiaru. Súčinnostné výcviky hasičov a pilotov sú vynikajúcou možnosťou zlepšiť sa v svojej práci. Pri týchto úkonoch často krát o živote človeka rozhodujú sekundy. Preto čas naplnenia BAMBI vakov zohráva veľmi dôležitú úlohu. A aj vďaka zdokonaľovacím výcvikom ako bol tento sú prešovskí letci profesionálmi, ktorí môžu hrdo reprezentovať svoje remeslo.

Výcvik prešovských hasičov v plnení BAMBI vakovVýcvik prešovských hasičov v plnení BAMBI vakovVýcvik prešovských hasičov v plnení BAMBI vakovVýcvik prešovských hasičov v plnení BAMBI vakovVýcvik prešovských hasičov v plnení BAMBI vakovVýcvik prešovských hasičov v plnení BAMBI vakovVýcvik prešovských hasičov v plnení BAMBI vakov

Autor: vk PO , Foto: vk PO - Dátum: 13.10.2014
Čítanosť: 7816
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share