Preskocit navigáciu

Prešovskí hasiči absolvovali výcvik v zlaňovaní a záchranu osôb v núdzi


Prešovskí hasiči absolvovali výcvik v zlaňovaní a záchranu osôb v núdzi
Príslušníci vojenskej hasičskej jednotky z prešovského krídla sú pravidelne školení a preskúšavaní z činností, ktoré sú potrebné pri záchrane osôb. Dňom, kedy si tieto zručnosti mohli overiť bol 10. október 2014, kedy vojaci z vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove absolvovali výcvik v zlaňovaní z vrtuľníka Mi-17 LPZS.
Pod dohľadom práporčíka Milana Kocíka, náčelníka padákovej a záchrannej služby,  hasiči niekoľkokrát zlanili z výšky 30 až 40 metrov. Veľmi dôležitou súčasťou pri tejto činnosti je komunikácia medzi zlaňujúcimi a osádkou vrtuľníka. Keďže použitie komunikačnej techniky nie je v tomto prípade možné, vojenskí hasiči museli pri dorozumievaní používať znakovú reč. Ďalšou z tém výcviku bol presun v podvese v trojčlenných skupinách, či prenos ranenej osoby na lehátku. Takýto spôsob evakuácie sa často krát  využíva v prípadoch, keď je ranený v ťažko dostupnom teréne a pristátie vrtuľníka nie je možné. Aj pri tejto činnosti je komunikácia medzi záchranármi v podvese a operátorom na palube vrtuľníka jednou z najdôležitejších úkonov potrebných pre úspešný zásah.
Vďaka profesionalite vojakov a ich prístupu k vykonávaným činnostiam prebehlo cvičenie bez zranení a na výbornej úrovni. Výcvik, ktorý absolvovali prešovskí letci bol síce náročný, ale vďaka priaznivým klimatickým podmienkam veľmi príjemný.

Prešovskí hasiči absolvovali výcvik v zlaňovaní a záchranu osôb v núdziPrešovskí hasiči absolvovali výcvik v zlaňovaní a záchranu osôb v núdziPrešovskí hasiči absolvovali výcvik v zlaňovaní a záchranu osôb v núdziPrešovskí hasiči absolvovali výcvik v zlaňovaní a záchranu osôb v núdziPrešovskí hasiči absolvovali výcvik v zlaňovaní a záchranu osôb v núdziPrešovskí hasiči absolvovali výcvik v zlaňovaní a záchranu osôb v núdziPrešovskí hasiči absolvovali výcvik v zlaňovaní a záchranu osôb v núdzi

Autor: vk PO , Foto: vk PO - Dátum: 14.10.2014
Čítanosť: 4444
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share