Preskocit navigáciu

Úcta juhoslovanským povstaleckým pilotom


Úcta juhoslovanským povstaleckým pilotom

Minister obrany Martin Glváč udelil Pamätnú medailu k 70. výročiu Slovenského národného povstania a ukončenia druhej svetovej vojny in memoriam Arsenijovi Bojlevičovi (1904 – 1953) a Savovi Poljancovi (1907 – 1966), niekdajším vojenským pilotom kráľovského juhoslovanského letectva, ktorí bojovali v Slovenskom národnom povstaní. Medaily v ministrovom mene odovzdal ich príbuzným na slávnostnej spomienke pred areálom leteckej základne Zmiešaného krídla Sliač veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba. Pred vstupom do areálu brig. gen. Korba a veľvyslanec Srbska Šani Demaku odhalili obom bojovníkom pamätnú tabuľu.

„Obaja letci ako profesionálni dôstojníci juhoslovanského kráľovského letectva vzdorovali nemeckej presile už počas napadnutia ich krajiny na jar 1941. Po jej porážke boli zajatí a internovaní v nemeckých zajateckých táboroch vo viacerých mestach Európy,“ uviedol zástupca riaditeľa Vojenského historického ústavu Peter Šumichrast. Na Slovensku boli internovaní v Humennom, Ilave a v Horných Obdokovciach, odkiaľ úspešne unikli po vyhlásení SNP. Už ako príslušníci povstaleckej armády sa v rámci legendárnej Kombinovanej letky napriek zastaranému leteckému parku zapojili do neľahkých úloh operačných pilotov. Preukázali pri tom veľkú odvahu a hrdinstvo. Štábny kapitán Poljanec bol 4. septembra 1944 pri Strečne zasiahnutý do nohy, napriek bolestiam a strate krvi však bojový let neukončil a zaútočil na nepriateľa. Na povstaleckom nebi obaja bojovali do 8. októbra 1944, keď boli na základe rozkazu sovietskych styčných orgánov presunutí k juhoslovanskej vojenskej misii do Moskvy a po ďalšom presune sa podieľali na oslobodzovaní svojej vlasti.

„Vojaci národov bývalej Juhoslávie statočne bojovali proti fašizmu nielen na území svojej domoviny, ale prispeli k víťazstvu aj v iných krajinách. Tento deň je pre nás dňom hrdosti na pilotov z bývalej Juhoslávie, ktorí bojovali v Slovenskom národnom povstaní,“ povedal veľvyslanec Šani Demaku. Zároveň sa úprimne poďakoval slovenskému rezortu obrany, Spolku Srbov na Slovensku a Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny, ktorí sa slávnostnom podujatí a inštalácii pamätnej tabule podieľali. „Pripomínať si ľudí, ktorí neváhali nasadiť svoje životy proti fašizmu je našou povinnosťou. Spojenie síl koaličných krajín porážku fašizmu urýchlilo,“ zdôraznil brig. gen. Korba.

Gala Ladišič (18), pravnučka Arsenija Boljeviča, ani Sava Poljanec (32), vnuk Savu Poljanca, ešte na Slovensku neboli. Z rozprávania síce vedeli, že ich predkovia bojovali aj v Slovenskom národnom povstaní, ale boli milo prekvapení, ako si ich uctila naša vlasť aj po 70. rokoch od vypuknutia SNP. Po prevzatí Pamätných medailí a odhalení pamätnej tabule sa ich emócie dali zhrnúť do dvoch slov: hrdosť a priateľstvo.


Úcta juhoslovanským povstaleckým pilotomÚcta juhoslovanským povstaleckým pilotomÚcta juhoslovanským povstaleckým pilotom

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: MO SR - Pavol Vitko - Dátum: 28.10.2014
Čítanosť: 5488
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share