Preskocit navigáciu

Nácvik aktivácie PPZS dopadol úspešne


Nácvik aktivácie PPZS dopadol úspešne
Pozemná pátracia a záchranná služba (PPZS) je na prešovskom krídle v stálej pohotovosti 24 hodín a je určená na samostatnú činnosť, zameranú na pátranie a záchranu posádky a cestujúcich lietadla bez ohľadu na jeho štátnu a rezortnú príslušnosť nachádzajúcom sa vo vzdušnom priestore, alebo na území Slovenskej republiky, ktoré sa ocitlo v stave núdze. Taktiež je určená na zabezpečenie miesta leteckej udalosti, pričom spolupracuje so zmenou LPZS v prípade jej použitia a s inými subjektmi zúčastňujúcimi sa pátracej a záchrannej akcie.
            Dňa 26. novembra 2014 pri prelietavaní vzdušného priestoru letiska Prešov civilným lietadlom zahlásil pilot poruchu motora a žiadal o záchranu. Následne sa lietadlo stratilo z radarov. Signál „ZÁCHRANA“, ktorým sa aktivovala skupina PPZS, vyhlásil vedúci riadenia lietania. Informácia bola jasná a zrozumiteľná: „Pád malého športového lietadla v priestore 3 kilometre západne od obce  Trnkov. Na palube sa nachádzajú dve osoby.“ Necelú hodinu po vyhlásení signálu boli už zasahujúci príslušníci prešovského krídla na ceste k určenému priestoru pátrania. Lietadlo havarovalo v blízkosti vodnej plochy, pričom obaja členovia osádky skončili vo vode bez známok života. Našťastie išlo len o nácvik, ktorý nebol zameraný na plavecké schopnosti vojakov. Zástupca veliteľa vrtuľníkového krídla podplukovník Peter Fabišík, ktorý bol riadiacim tohto nácviku, si chcel overiť pripravenosť záchranárov - špecialistov k zásahu v týchto náročných podmienkach. Ich úlohou bolo prostredníctvom vojenskej pozemnej techniky a vezeného materiálu vytvoriť lanovku ponad vodnú plochu. Využitím horolezeckých techník sa záchranár prerúčkoval až k zraneným osobám plávajúcim na troskách lietadla a na hladine. Vďaka rýchlemu zásahu a zručnostiam cvičiacich sa podarilo zachrániť život jedného z figurantov.
Neočakávaný nácvik PPZS prebiehal vo večerných hodinách za nepriaznivých poveternostných podmienok. Aj napriek tomu boli činnosti spojené zo záchranou osôb vykonané na výbornej úrovni. Príslušníci vrtuľníkového krídla v Prešove aj týmto spôsobom dokázali, že sú pripravení na záchranu ľudských životov 24 hodín denne v akomkoľvek prostredí aj počas nepriaznivých klimatických podmienkach.
 

Nácvik aktivácie PPZS dopadol úspešneNácvik aktivácie PPZS dopadol úspešneNácvik aktivácie PPZS dopadol úspešneNácvik aktivácie PPZS dopadol úspešneNácvik aktivácie PPZS dopadol úspešneNácvik aktivácie PPZS dopadol úspešneNácvik aktivácie PPZS dopadol úspešne

Autor: npor. Daniel NEHILA , Foto: vkPO - Dátum: 05.12.2014
Čítanosť: 7045
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share