Preskocit navigáciu

Slovenskí ženisti v UNFICYP v roku 2014


Slovenskí ženisti v UNFICYP v roku 2014

Príslušníci ženijnej čaty veliteľstva UNFICYP sa v týchto dňoch podieľajú na výstavbe výdajného miesta pohonných hmôt v priestore UNPA Nikózia. Po zimných intenzívnych dažďoch tiež zabezpečujú prejazdnosť patrolovacích ciest. Zároveň sa podieľajú na výstavbe sociálnych jednotiek v Roca Campe v Sektore 1 a v obci Pyla v Sektore 4.

36 príslušníkov ženijnej čaty pod súčasným velením npor. Jána Leška i naďalej zostávajú jedinečnou vojenskou jednotkou, zaradenou do veliteľstva mierovej misie UNFICYP, pozostávajúcej výlučne z príslušníkov OS SR a pod priamym riadením Force Engineer podplukovníka Juraja Česeneka a Assistenta Force Engineer kapitána Marka Nikoliča zo Srbskej Armády. Jedinečnosť spočíva v spôsobilosti vykonávať ženijné zabezpečenie misie z hľadiska operačných potrieb veliteľa misie a plnenie ženijných úloh pre zabezpečenie bežného života vojakov všetkých sektorov, a to hlavne svojim vybavením, technikou a najmä kvalifikovaným obsadením.

Rok 2014 nebol v plnení úloh ničím výnimočným. Bez ohľadu na rotovanie polovice jednotky s predchádzajúcim veliteľom poručíkom Miroslavom Delim, úroveň plnenia úloh bola udržaná. Velenie misie UNFICYP si ich prácu mimoriadne váži. Veliteľ misie generálmajor Kristin Lund a aj ostatní hlavní funkcionári medzinárodného štábu vedia, že práce a úlohy dané ženijnej čate sú vykonávané na profesionálnej úrovni. Čo je podstatné, slovenskí ženisti dostávajú veľa úloh, ktoré treba riešiť okamžite alebo čo najrýchlejšie. To, čo by trvalo vyrokovať za veliteľstvo UNFICYP s iným realizátorom či kontraktorom, hoci aj menšieho projektu týždne či mesiace, to je so slovenskými vojakmi otázkou dohody za pár hodín či dní.

Bilancia splnených úloh, ktoré vykonávala ženijná jednotka v roku 2014, by bola veľmi obsiahla. Sú v nej zahrnuté všetky práce, týkajúce sa údržby na patrolovacích cestách a ich súčastí, najmä v Sektore 1, ktorý je svojim terénom najobtiažnejší. Slováci sa tiež podieľali na prácach, týkajúcich sa opráv strážnych veží, sociálnych jednotiek, energetických sietí, a tiež bezpečnostných perimetrov.

Je to dané slovenskou mentalitou, a teda aj v ženijnej jednotke je najdôležitejšia chuť robiť. Sila kolektívu s podporou súčasného veliteľa kontingentu podplukovníka Jaroslava Bitalu, to všetko stmeľuje dobrý a výkonnostný tím.

Všetky inšpekcie, kontroly a audity vykonané veliteľstvom ukázali, že ženijná jednotka je schopná plniť požadované úlohy na vysokej úrovni. Slovenská ženijná jednotka veliteľstva UNFICYP neustále vzorne reprezentuje slovenský príspevok mierovej misie UNFICYP.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Autor: pplk. Juraj Česenek , Foto: autor - Dátum: 15.01.2015
Čítanosť: 3962
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share