Preskocit navigáciu

Výcvik hasičov v zlaňovaní z vrtuľníka prebehol úspešne


Výcvik hasičov v zlaňovaní z vrtuľníka prebehol úspešne
Dňa 17. marca 2015 vykonali príslušníci vojenskej hasičskej jednotky (VHJ) z vrtuľníkového krídla v Prešove výcvik v zlaňovaní z vrtuľníka Mi-17 M.
Prvým krokom k absolvovaniu školenia pre cvičiacich bolo zlanenie z výšky približne 40 metrov. Následne sa hasiči za pomoci lana premiestnili v podvese na nasledujúce stanovisko, pričom ich úlohou bol aj precvičenie komunikáciu s osádkou vrtuľníka bez pomoci telekomunikačnej techniky. Dôležitou súčasťou cvičenia bol nácvik odsunu ranenej osoby z ťažko prístupného terénu pomocou nosidiel UT 2000. V tejto časti výcviku zlanili traja príslušníci VHJ v kopcovitom teréne pohoria Čergov, pričom jeden z nich bol určený ako hľadaná osoba. Raneného pripútali na nosidlá a opäť v podvese evakuovali do bezpečia.
Školenie, ktoré absolvovali príslušníci VHJ, odborne viedol desiatník Ivan Leššo. Veľká vďaka patrí aj pilotovi vrtuľníka podplukovníkovi Petrovi Krížovi. Výcvik prebiehal na vysoko profesionálnej úrovni bez neočakávaných incidentov za priaznivých poveternostných podmienok.
 

Výcvik hasičov v zlaňovaní z vrtuľníka prebehol úspešneVýcvik hasičov v zlaňovaní z vrtuľníka prebehol úspešneVýcvik hasičov v zlaňovaní z vrtuľníka prebehol úspešneVýcvik hasičov v zlaňovaní z vrtuľníka prebehol úspešne

Autor: vkPO , Foto: čat. Mgr. Martin PIROH - Dátum: 19.03.2015
Čítanosť: 6683
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share