Preskocit navigáciu

Pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku Rumunskej armády na vojenskom cintoríne vo Zvolene


Pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku Rumunskej armády na vojenskom cintoríne vo Zvolene Dňa 30. apríla 2015 sa uskutočnila v priestoroch ústredného vojenského cintorína Rumunskej armády vo Zvolene pietna spomienková slávnosť na počesť vojakov rumunskej armády.
Pietneho aktu sa zúčastnili aj funkcionári veliteľstva Vzdušných síl OS SR – zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR plukovník Vladimír Kováč, plukovník Juraj Grivna a plukovník Jaroslav Haluška.
Spomienkové stretnutie bolo zorganizované Veľvyslanectvom Rumunska na Slovensku v spolupráci s Mestom Zvolen a Ozbrojenými silami Slovenskej republiky. Po slávnostnom príhovore Chargé d´Affairs pani Steluty Arhire, ako aj pozvaných hostí nasledovala bohoslužba za účasti pridelenca obrany Veľvyslanectva Rumunska v Rakúsku plukovníka Horia - Emanuela MOCIOCA .
Pozvaní hostia, profesionálni vojaci, primátorka mesta Zvolen, prednosta okresného výboru, zástupcovia oblastnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Zväzu vojakov SR - Klubu Zvolen ale aj žiaci neďalekej ZŠ M. Rázusa na sídlisku Zlatý Potok si uctili pamiatku viac než desať tisíc rumunských vojakov, korí zahynuli počas II. svetovej vojny na Slovensku.
Plukovník Kováč sa prítomným prihovoril: „Prijmite prosím v mene veliteľa a príslušníkov Vzdušných síl OS SR, ako aj v mojom mene prejav úcty a vďaky týmto hrdinom. Chcem Vás ubezpečiť, že pamiatku padlých na našom území si budeme naďalej ctiť a rozvíjať.“

Rumunský vojenský cintorín vo Zvolene je najväčší rumunský cintorín v zahraničí a bol deklarovaný ako kultúrna pamiatka v roku 1963. Na týchto miestach nachádza svoj večný odpočinok 10 384 rumunských vojakov.

Pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku Rumunskej armády na vojenskom cintoríne vo ZvolenePietny akt kladenia vencov pri Pamätníku Rumunskej armády na vojenskom cintoríne vo ZvolenePietny akt kladenia vencov pri Pamätníku Rumunskej armády na vojenskom cintoríne vo ZvolenePietny akt kladenia vencov pri Pamätníku Rumunskej armády na vojenskom cintoríne vo ZvolenePietny akt kladenia vencov pri Pamätníku Rumunskej armády na vojenskom cintoríne vo Zvolene

Autor: npor. Martina Paľuvová , Foto: vvzs - Dátum: 06.05.2015
Čítanosť: 5362
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share