Preskocit navigáciu

Súčinnostný výcvik na Branisku


Súčinnostný výcvik na Branisku
Dňa 6. mája 2015 sa lezecká skupina vojenskej hasičskej jednotky vrtuľníkového krídla Prešov zúčastnila súčinnostného výcviku s členmi horskej služby Buče.
Hlavnou témou cvičenia bola záchrana výsadkára v bezvedomí, ktorý ostal zachytený na strome spolu s padákom. Cvičiaci museli okamžite vyriešiť niekoľko závažných prekážok. Ako prvé bolo potrebné dostať sa k postihnutému na strom. Túto činnosť museli prešovskí hasiči zvládnuť pomocou lanovej techniky bez rizika pádu. Záchranár mal za úlohu „vyžumárovať“ na vysoký strom, čo je fyzicky veľmi náročné. V korune stromu si následne cvičiaci vytvoril kotviaci bod, vďaka ktorému mohol začať bezpečne vyslobodzovať parašutistu zo zovretia padáka. Následná evakuácia výsadkára na zem bola náročná na spoluprácu medzi záchranárom na strome a ostatnými lezcami, ktorí vykonávali istenie zdola. Túto činnosť si lezci vyskúšali niekoľkokrát aby si upevnili získané znalosti a schopnosti.
Výcvik za vojenskú hasičskú jednotku viedol desiatnik Leššo. Veľká vďaka patrí členovi horskej služby Buče Mariánovi Pavlišincovi, ktorý námet vymyslel a celé cvičenie koordinoval.

Súčinnostný výcvik na BraniskuSúčinnostný výcvik na BraniskuSúčinnostný výcvik na BraniskuSúčinnostný výcvik na BraniskuSúčinnostný výcvik na BraniskuSúčinnostný výcvik na Branisku

Autor: vkPO , Foto: vkPO - Dátum: 11.05.2015
Čítanosť: 5637
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share