Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Cvičenie STRELA-I úspešne ukončené


Cvičenie STRELA-I úspešne ukončené

Jednou z najdôležitejších úloh Zmiešaného krídla Sliač vo výcvikovom roku 2015 bolo nepochybne vykonanie ostrých bojových strelieb na polygóne Ustka v Poľskej republike. Streľby sa konali     nad Baltickým morom, vzlietalo sa z letiska Malbork. Pilotom letisko Malbork nebolo cudzie, pretože ho už poznajú z minulosti, kedy  na ňom pôsobili na medzinárodnom taktickom cvičení EAGLE TALON už niekoľko krát.

Ostré bojové streľby boli vykonané v súlade s plánom prípravy Zmiešaného krídla Sliač na rok 2015. Zúčastnili sa ich príslušníci Veliteľstva vzdušných síl OS SR,  príslušníci Zmiešaného krídla Sliač (výkonní letci, technický personál a riadiaci letovej prevádzky), ale aj letovodi bojového navedenia z Brigády velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene a príslušníci Dopravného krídla Malacky.

Cvičenie začalo už 9. mája, kedy sa uskutočnila preprava pozemného sledu (personál, materiál a munícia) a pokračovala 11. mája preletom štyroch lietadiel MiG-29 do Poľska. Samotné bojové streľby boli vykonané v dňoch 12. a 13. mája. Dňa 14. mája bol vykonaný prelet na domovskú základňu Sliač a nasledujúci deň pripadol na príchod pozemného sledu.

Uvedeným cvičením sa zvýšila kvalifikácia personálu určeného na zabezpečenie pohotovostného systému, čo je jedna z najdôležitejších úloh leteckej základne. Vykonanie uvedeného cvičenia je preto jedným z najdôležitejších, keďže sa ním plní záväzok Slovenskej republiky voči Severoatlantickej aliancii, čo je zabezpečovanie nepretržitej ochrany   a obrany nedotknuteľnosti vzdušného priestoru Slovenskej republiky v rámci vzdušného priestoru Aliancie (NATINAMDS - NATO Integrated Air  and Missiles Defence System).

Cieľom cvičenia bolo vykonať ostré bojové streľby lietadlami typu MiG-29 AS, MiG-29 UBS s riadenými raketami R-73E typu vzduch - vzduch na leteckú terčovú bombu CP-100M-IR. Celkovo bolo vypálených 10 rakiet. Ostré bojové streľby sú vyvrcholením ťažkej a tvrdej práce výcviku nielen výkonných letcov,  ale aj zabezpečovacieho personálu. Možnosť prvý krát vystreliť raketu vzduch – vzduch malo aj päť pilotov bojovej letky, pre ktorých to boli ich prvé odpaly riadených rakiet. Vďaka úspešnému vykonaniu odpalov možno uvedený personál zaradiť  na zabezpečovanie udržiavania pohotovostného systému. Cvičenie bolo skvele zvládnuté a hodnotené s výslednou známkou VÝBORNE.


Cvičenie STRELA-I úspešne ukončenéCvičenie STRELA-I úspešne ukončenéCvičenie STRELA-I úspešne ukončenéCvičenie STRELA-I úspešne ukončenéCvičenie STRELA-I úspešne ukončenéCvičenie STRELA-I úspešne ukončenéCvičenie STRELA-I úspešne ukončenéCvičenie STRELA-I úspešne ukončené

Autor: zk Sliač , Foto: kpt. Peter KRAJŇÁK, kpt. Kamil GLOVŇA - Dátum: 21.05.2015
Čítanosť: 6412
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share