Preskocit navigáciu

Slovenskí ženisti UNFICYP zasahovali pri požiari


Slovenskí ženisti UNFICYP zasahovali pri požiari

Pôsobenie ženijnej jednotky na Cypre má rôznorodé zameranie. Jednou z posledných úloh boli aj práce na budovaní protipožiarnych zón v priestore veliteľstva misie UNFICYP a absolvovanie protipožiarneho tréningu.

Opodstatnenie tejto činnosti sa ukázalo, keď sa 19. mája 2015 v tesnej blízkosti veliteľstva misie v UNPA vznikol požiar. Okrem civilných hasičských jednotiek oboch cyperských republík si reálny zásah vyskúšali aj slovenskí ženisti.

Ich úlohou bolo dostať oheň pod kontrolu použitím ťažkej ženijnej techniky a vytvoriť protipožiarne zóny tak, aby sa umožnil postup civilných hasičských jednotiek. Táto komplexná činnosť zabránila vzniku veľkých škôd a zachovala sa bezpečnosť cyperského zdravotníckeho zariadenia, ktoré bolo vystavené bezprostrednému nebezpečenstvu.

Profesionálna pripravenosť slovenských vojakov bola ocenená aj veliteľkou misie generálmajorkou Kristin LUND a náčelníkom štábu plukovníkom Timom WILDSHOM.

Ocenenie patrilo hlavnému ženistovi misie UNFICYP podplukovníkovi Jurajovi ČESENEKOVI, ale predovšetkým veliteľovi ženijnej čaty nadporučíkovi Jánovi LEŠKOVI a jeho tímu – rotnému Marekovi PULÍKOVI, slobodníkovi Tomašovi VLAČUHOVI, desiatnikovi Bohušovi ŠEVČÍKOVI, slobodníkovi Štefanovi JURČOVI a desiatnikovi Antonovi KRETOVI.


Slovenskí ženisti UNFICYP zasahovali pri požiariSlovenskí ženisti UNFICYP zasahovali pri požiariSlovenskí ženisti UNFICYP zasahovali pri požiariSlovenskí ženisti UNFICYP zasahovali pri požiariSlovenskí ženisti UNFICYP zasahovali pri požiariSlovenskí ženisti UNFICYP zasahovali pri požiariSlovenskí ženisti UNFICYP zasahovali pri požiari

Autor: por. Michaela Rajnohová, UNFICYP , Foto: UNFICYP - Dátum: 27.05.2015
Čítanosť: 4412
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share