Preskocit navigáciu

Ostrý vzlet leteckej pátracej a záchrannej služby


Ostrý vzlet leteckej pátracej a záchrannej služby

Dňa 5. júna 2015 došlo k ostrému zásahu leteckej pátracej a záchrannej služby (LPZS), ktorá je v pohotovostnom, 24 – hodinovom režime vo vrtuľníkovom krídle v Prešove.

Inak tomu nebolo ani v piatok podvečer, presne 18:50, kedy sa uskutočnil ostrý vzlet vrtuľníka Mi-17M. Skúsená posádka vrtuľníka, menovite major Homola, kapitán Pačuta, podpráporčík Krolák, čatár Goga a rotný Baran, mala za úlohu vypátrať osobu v núdzi a to paraglaidistu zaveseného na strome vo výške cca 30 metrov v priestore 1,5 km juhozápadne od obce Šarišské Čierne, kde príslušníci HaZZ z dôvodu nepriechodného terénu nemali prístup. Vo vzdialenosti približne 500 metrov od bodu pátrania príslušníci HaZZ dodali spresňujúce informácie o zachraňovanom. Veliteľ posádky major Homola prijal rozhodnutie zavesiť do podvesu dvoch zdravotníckych špecialistov - záchranárov. Na základe spresnenia od príslušníkov HaZZ bol paraglaidista nájdený ihneď. Vrtuľník Mi-17M bol približne 20 minút vo vise. V tomto čase sa záchranári vzdušných síl pokúšali uvoľniť zamotaný padák v hustej korune stromu a vyprostiť paraglaidistu zo stromu. Zachraňovaný paraglaidista bol tímom záchranárov ustrojený do evakuačného postroja EVA a spolu s dvomi záchranármi bol vysadený do vzdialenosti cca 500 metrov od miesta vyzdvihnutia. Po prvotnom aj druhotnom vyšetrení bol paraglaidistov zdravotný stav v poriadku a bez zranení.

Zásahy LPZS tohto druhu nie sú časté, ale Vzdušné sily OS SR a ich posádky sú vždy pripravené pomôcť civilnému obyvateľstvu v krízových situáciách.


Ostrý vzlet leteckej pátracej a záchrannej službyOstrý vzlet leteckej pátracej a záchrannej služby

Autor: npor. Martina Paľuvová , Foto: ilustračné foto - Dátum: 08.06.2015
Čítanosť: 6769
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share