Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

V zajatí „Kolíňanského“ bahna...


V zajatí „Kolíňanského“ bahna...

V dňoch 11. – 22.mája 2015 prebiehala sústredená príprava profesionálov práporu logistiky protilietadlovej raketovej brigády v Nitre, na posádkovom cvičisku „Kolíňanský vrch“.
Sústredená príprava sťažovaná veľmi premenlivým počasím a sprevádzaná všade prítomným „kolíňanským“ bahnom, ktorého sa „len-tak nezbavíte“, bola vyvrcholením prípravy profesionálov, na ktorej sa preverili znalosti vševojskových (ZBZ) a odborných činností pri plnení úloh logistického zabezpečenia brigády v prípade reálneho nasadenia.
V kontrolných cvičeniach zo ZBZ profesionáli ukázali dobrú vševojskovú pripravenosť, ktorú museli dokazovať v simulovaných situáciách - činnosť pod priamou paľbou nepriateľa, prekonávanie mínového poľa, zistenie NVS, prechod zamoreným priestorom a následné odmorovanie, rôzne zranenia ako dôsledok bojovej činnosti a ďalšie situácie, ktoré na nich čakali počas prechodu terénom do určeného miesta. Vojaci sa v danej oblasti prezentovali ako dobre pripravení.
Odborné – takticko poradové cvičenie roty podpory velenia, roty zásobovania a dopravy, spojovacej roty a roty opráv na posádkovom cvičisku „Kolíňanský vrch“ bolo vyvrcholením intenzívneho výcviku a sústredenej prípravy rôt práporu logistiky protilietadlovej raketovej brigády Nitra. V dňoch 18. - 21. mája 2015 plnili jednotlivé roty pod taktickým námetom, počnúc vyhlásením BR, prekonávaním rôznych prekážok pri presune kolóny do priestoru rozmiestnenia odborné úlohy, medzi ktoré patrili zabezpečenie prepráv, rozvinutie výdajne pohonných hmôt a mazív, rozvinutie opravárenských prostriedkov, zriadenie skladového hospodárstva, vykonanie praktickej úpravy vody, praktické vykonávanie opráv poškodenej techniky v poli, nabíjanie akumulátorov a praktické jazdy vodičov v sťažených poľných podmienkach.
Po vydaní predbežných rozkazov na presun a rekognoskácii trás vyrazili jednotlivé kolóny do priestorov rozmiestnenia. Po ich dosiahnutí a rozvinutí špecializovaných pracovísk profesionáli začali plniť odborné úlohy. V priebehu ich plnenia sa museli vysporiadať s nečakanými situáciami, ktorými bolo napríklad pôsobenie diverzných skupín, kontakt s miestnym obyvateľstvom, požiar v tábore, prelet bezpilotného prostriedku, rôzne zranenia a mnoho ďalších simulovaných úloh, ktoré v maximálnej miere pripomínali reálnu bojovú situáciu.
Riadiaci cvičenia veliteľ práporu mjr. Ing. Jozef Terlecký vyslovil spokojnosť s celkovou úrovňou vycvičenosti príslušníkov a rovnako vyzdvihol nasadenie s akým pristúpili k plneniu úloh.


V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...V zajatí „Kolíňanského“ bahna...

Autor: plrb , Foto: plrb - Dátum: 11.06.2015
Čítanosť: 4676
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share