Preskocit navigáciu

Budúce modré barety nazaháľajú, práve naopak


Budúce modré barety nazaháľajú, práve naopak
III. fáza výcviku jednotky pripravujúcej sa do septembrovej rotácie operácie UNFICYP je na konci. V pondelok, dňa 22. júna, sa tretí týždeň výcviku začal streľbami z ručných zbraní na posádkovej strelnici v Tomášikove. Cvičiaci boli preverení zo streleckých cvičení zo samopalu vz. 58 na dve vpred bežiace figúry a guľometné hniezdo a taktiež zo streľby z pištole vz.82 na nekryte ležiacu figúru s kruhmi. Riadiaci strelieb, kapitán Mário Benca, vyhodnotil ciele zamestnania ako splnené.

V nasledujúcich dňoch výcvik pokračoval v priestoroch posádkového cvičiska protilietadlovej raketovej brigády Nitra, Kolíňanský vrch. Po tom, čo zástupca veliteľa cvičiacej jednotky podplukovník Pavol Kobík oboznámil cvičiacich s priestormi zodpovednosti a vydal úlohy na začatie výcviku, prebehla rozohra incidentov. Inštruktori priestory cvičiska a aj simulované situácie pripravili tak, aby sa v maximálnej možnej miere zhodovali s reálnym prostredím priestorov zodpovednosti v operácii UNFICYP - Sektor 4. Patrolovacie družstvá počas vykonávania hliadkovania zaznamenali niekoľko incidentov v nárazníkovej zóne. Incidenty boli hlásené podľa stanovených štandardných postupov veliteľom patrolovacích základní a následne na pracovisko JOC (Joint Operation Centre).

V popoludňajších hodinách patrolovacie družstvo zaznamenalo incident v mínovom poli, kde došlo k vážnym zraneniam osôb. Vzhľadom na vznik požiaru a zhoršujúcu sa situáciu a najmä zlý prístupu k zraneným, bol vyžiadaný vrtuľník na prepravu a následné odborné ošetrenie zranených (MEDEVAC). Cvičiaci tak získali jedinečnú skúsenosť pri riešení incidentu za použitia vrtuľníka Mi-17. Okrem zdravotníckej pomoci, presunu zranených vojakov z vozidla do vrtuľníka, ich naloženie a letecký transport, si jednotka precvičila aj pozorovanie a zaznamenávanie situácie v priestore zodpovednosti zo vzduchu.

Na základe doteraz získaných skúseností z výcviku, cvičiaca jednotka zvládla riešenie incidentov na veľmi dobrej úrovni. Poďakovanie za spoluprácu patrí zabezpečujúcemu personálu vrtuľníkového krídla Prešov aj celej osádke vrtuľníka Mi-17, vyjadril sa podplukovník Kobík počas vyhodnotenia štvrtkového zamestnania.

Výcvikový týždeň jednotka ukončila absolvovaním záverečného písomného testu zo všetkých oblastí, na ktoré bola školená. Výsledky každého jednotlivca ovplyvnia zásadným spôsobom jeho výber do nasadenia a ukážu, či výcvik v plrb Nitra bol efektívny a zvládnutý.

Zavŕšením celého výcviku jednotky pripravujúcej sa do operácie UNFICYP, bude vykonanie spoločného taktického cvičenia, ktoré je zároveň hodnotiacou časťou prípravy a uskutoční sa na budúci týždeň.

Budúce modré barety nazaháľajú, práve naopakBudúce modré barety nazaháľajú, práve naopakBudúce modré barety nazaháľajú, práve naopakBudúce modré barety nazaháľajú, práve naopakBudúce modré barety nazaháľajú, práve naopakBudúce modré barety nazaháľajú, práve naopakBudúce modré barety nazaháľajú, práve naopakBudúce modré barety nazaháľajú, práve naopakBudúce modré barety nazaháľajú, práve naopakBudúce modré barety nazaháľajú, práve naopak

Autor: npor. Jana Daňová , Foto: nrtm. Juraj Hladký - Dátum: 26.06.2015
Čítanosť: 5467
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share