Preskocit navigáciu

Výcvik najbližšej rotácie do operácie UNFICYP bol ukončený


Výcvik najbližšej rotácie do operácie UNFICYP bol ukončený
"All stations, all stations, Endex!" - týmto povelom v utorok ukončil major Marián Škulavík, riadiaci kontrolnej skupiny, dvojdňové kontrolné cvičenie jednotky pripravujúcej sa do operácie UNFICYP.

Kontrolné cvičenie pod názvom "Blue chance 2015" bolo záverom rozsiahlej prípravy jednotky, ktorá sa začala už 8. júna 2015 v priestoroch protilietadlovej raketovej brigády Nitra. Úlohou kontrolnej skupiny bolo počas dvoch dní preveriť spôsobilosť a pripravenosť jednotky na plnenie úloh mimo územia SR a zhodnotiť, či splnila úlohy prípravy do operácie.

Jednotka v priebehu komplexného cvičenia plnila úlohy presne ako v reálnom nasadení. Priestory aj simulované situácie, riešené incidenty, ale aj národné, či medzinárodné porady pod vedením podplukovníka Miroslava Belanského boli takmer totožné s podmienkami v priestore nasadenia. Medzinárodné porady boli vedené v anglickom jazyku, kde všetci zúčastnení preukázali, že sú schopní plniť úlohy aj v medzinárodnom prostredí. Celá jednotka zotrvala v "Campe" aj počas noci, kde strážne družstvo zabezpečovalo ochranu priestoru hliadkovaním.

Paralelne s cvičiacimi vo výcvikovom priestore Kolíňanský vrch cvičila aj ženijná čata v priestoroch nitrianskeho útvaru. Popri prácach na úprave a sprístupnení komunikácie a terénnych úprav, jednotka pracovala aj na vybudovaní a opravách odvodňovacích kanálov ako aj na vypiľovaní krovinatých porastov. Celý výcvik v tomto priestore prebiehal pod vedením veliteľa čaty, nadporučíka Slavomíra Poništa.

Na záverečnom nástupe člen hodnotiacej komisie z veliteľstva vzdušných síl major Kamil Kolmistr zhodnotil, že podľa "First Impression Report" (prvotnej správy z kontroly) reakcie a činnosť jednotky na incidenty bola výborná alebo dobrá. Pripravenosť v oblasti komunikácie v anglickom jazyku bola vynikajúca, boli zvládnuté úlohy hliadkujúcej jednotky a úlohy zdravotnej prípravy.

V porovnaní s poslednou certifikovanou jednotkou bol vďaka kvalitnej príprave zaznamenaný značný progres vo vycvičenosti. Cvičiaci zvládli všetky výcvikové úlohy takým spôsobom a v takom rozsahu, aby ich pôsobenie v operácii bolo na vysokej úrovni. Jednotka úlohy splnila a je certifikovaná. "Ďakujem za spoluprácu celej komisii, ale aj cvičiacim a zároveň Vám prajem veľa šťastia pri záverečných pohovoroch", vyjadril sa major Kolmistr na záver vyhodnotenia.

Záverečné pohovory, ktoré vykoná komisia vzdušných síl so všetkými profesionálnymi vojakmi zaradenými do výcviku, budú posledným spoločným zamestnaním. Následný medzinárodný výcvik v Maďarsku absolvuje už len kľúčový personál, ktorý bude najbližšie nasadený do operácie UNFICYP.

Výcvik septembrovej rotácie do operácie UNFICYP bol ukončenýVýcvik septembrovej rotácie do operácie UNFICYP bol ukončenýVýcvik septembrovej rotácie do operácie UNFICYP bol ukončenýVýcvik septembrovej rotácie do operácie UNFICYP bol ukončenýVýcvik septembrovej rotácie do operácie UNFICYP bol ukončenýVýcvik septembrovej rotácie do operácie UNFICYP bol ukončenýVýcvik septembrovej rotácie do operácie UNFICYP bol ukončenýVýcvik septembrovej rotácie do operácie UNFICYP bol ukončený

Autor: npor. Jana Daňová , Foto: nrtm. Juraj Hladký - Dátum: 02.07.2015
Čítanosť: 5301
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share