Preskocit navigáciu

Historický míľnik v maďarsko-slovenskej spolupráci vzdušných síl


Historický míľnik v maďarsko-slovenskej spolupráci vzdušných síl

Po vstupe Slovenskej republiky do NATO a integrácie do systému spoločnej ochrany vzdušného priestoru NATO NATINAMDS vznikla iniciatíva na umožnenia cezhraničného pôsobenia pohotovostných lietadiel krajín V 4.

Od roku 2006 začala slovenská strana pripravovať súbežne na báze bilaterálnej spolupráce crossborderové dohody s Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. V roku 2011 bola podpísaná medzivládna dohoda s Českom a po viac ako 8 rokoch sa podarilo na rokovaní vo Zvolene dosiahnúť dohodu na úrovni expertov slovenskej a maďarskej strany na texte budúcej crossborderovej dohody.

Teraz už bude nasledovať legislatívny proces, ktorý by mal byť ukončený schválením dohody na úrovni vlád oboch štátov do konca roka 2015. Samotná dohoda umožní rozšíriť operačný priestor na oba štáty pre pôsobenie pohotovostných lietadiel v rámci operácie NATINAMDS ako i výcvik v novovytvorenom cezhraničnom vzdušnom priestore.


Historický míľnik v maďarsko-slovenskej spolupráci vzdušných sílHistorický míľnik v maďarsko-slovenskej spolupráci vzdušných sílHistorický míľnik v maďarsko-slovenskej spolupráci vzdušných síl

Autor: plk. Igor Brandabura, npor. Miroslav Matejko , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 10.07.2015
Čítanosť: 5124
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share