Preskocit navigáciu

PRÍPRAVY CVIČENIA TOBRUQ LEGACY 2016


PRÍPRAVY CVIČENIA TOBRUQ LEGACY 2016

Séria cvičení TOBRUQ LEGACY má ambíciu stať medzinárodným cvičením s dlhoročnou tradíciou. Prvým krokom bolo vykonanie cvičenia TOBRUQ LEGACY 2015 v Českej republike, ktoré nastavilo trend v oblasti medzinárodnej spolupráce malých jednotiek PVO.

V roku 2016 prevezme nad cvičením záštitu Slovenská republika. V dňoch 14. – 15. júla 2015 sa bude konať v priestoroch veliteľstva Vzdušných síl OS SR vo Zvolene konferencia na prípravu konceptu cvičenia zo série TOBRUQ LEGACY.

Účastníckymi krajinami konferencie budú Spojené Štáty Americké, Česká republika, Poľská republika, Maďarská republika, Litva, Lotyšsko. Cvičenia sa zúčastnia aj jednotky PVO Slovinska a Bulharska. Rokovania prebiehajú aj s Veľkou Britániou, ktorá prejavila záujem zúčastniť sa na cvičení.

Slovenskú republiku budú zastupovať špecialisti PVO veliteľstva vzdušných síl a protilietadlovej raketovej brigády Nitra.

Zameranie cvičenia je na plnenie „Národných cieľov 2013“ podľa požiadaviek NATO a plnenie zadania NATO „Capability codes and Statements“. Cieľom cvičenia bude nácvik plnenia operácií podľa čl. 5 Washingtonskej dohody s dôrazom na interoperabilitu medzi jednotlivými účastníckymi krajinami využívaním novonadobudnutých datalinkových spôsobilostí (LLAPI, JREAP-C, Link-11B), testovanie a preverenie spoločných operačných postupov v oblasti systémov pozemnej PVO v prostredí medzinárodného účelového zoskupenia síl. Cvičenie TOBRUQ LEGACY 2016 je zahrnuté v pláne cvičení NATO (MTEP) na rok 2016 a je otvorené členským krajinám NATO.


PRÍPRAVY CVIČENIA TOBRUQ LEGACY 2016PRÍPRAVY CVIČENIA TOBRUQ LEGACY 2016PRÍPRAVY CVIČENIA TOBRUQ LEGACY 2016PRÍPRAVY CVIČENIA TOBRUQ LEGACY 2016

Autor: npor. Martina Paľuvová , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 16.07.2015
Čítanosť: 7417
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share