Preskocit navigáciu

Slováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľby


Slováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľby

Vyčlenení príslušníci protilietadlovej raketovej skupiny S-300 PMU nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády sa v priestoroch polygónu bulharskej armády Šabľa na pobreží Čierneho mora usilovne pripravujú na svoje premiérové bojové streľby. Uskutočnia sa v posledný augustový týždeň.

Podľa veliteľa skupiny podplukovníka Petra Janotu po príchode do Bulharska nadviazali kontakty so svojimi bulharskými kolegami, ktorí disponujú rovnakou technikou. Vzhľadom na to, že budú na streľby využívať bulharské prostriedky, technici a bojové obsluhy sa oboznámili s jej stavom a prevzali ju od bulharských kolegov. Tí na rozdiel od Slovákov už absolvovali niekoľko bojových strelieb s kompletom S 300.

Pozornosť venovali najmä odpaľovacím zariadeniam, prehľadovému rádiolokátoru, elektrocentrálam a celému srdcu kompletu: rádiolokátoru ožiarenia cieľa. Nabili bojové rakety na odpaľovacie zariadenia v prítomnosti bulharských odborníkov. Pri príprave bojových rakiet, ktoré absolvovali cestu zo Slovenska do Bulharska sa podľa slov podplukovníka Janotu vyznamenali najmä príslušníci technickej batérie pod vedením zástupcu veliteľa nadporučíka Dominika Tybora.

„Ukázali vysokú mieru profesionality pri manipulácii s bojovými raketami. Vysoko ju hodnotili aj bulharskí hostitelia. Najdôležitejšou úlohou v najbližšom období je previerka našich slovenských rakiet na bulharskej technike. Previerku sme s raketami urobili na našej technike doma na Slovensku (vybrali sme rakety, ktoré spĺňajú všetky parametre dané výrobcom), ale teraz treba urobiť previerku (kontrolu) na bulharskej technike. Je to veľmi dôležitá vec, pred samotnými bojovými streľbami,“ zdôraznil veliteľ skupiny.

Slovenským vojakom spomínanú činnosť trochu znepríjemňujú klimatické podmienky (dážď, vietor a vysoká vlhkosť vzduchu od mora). Bojové streľby sú najvyššou a najdôležitejšou formou výcviku pre zvyšovanie bojových zručností a precvičenie zladenosti jednotiek a systémov PVO. Mobilný viackanálový protilietadlový raketový systém S-300 PMU je určený na obranu dôležitých objektov štátu pred hromadným útokom súčasných aj perspektívnych prostriedkov vzdušného napadnutia v podmienkach aktívneho a pasívneho rušenia. Medzi tieto prostriedky zahŕňame lietadlá strategického aj taktického letectva, strategické strely s plochou dráhou letu, letecké riadené strely, taktické a operačne-taktické balistické riadené strely v celom rozsahu ich bojových možností.


Slováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľbySlováci sa v Bulharsku pripravujú na premiérove bojové streľby

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 24.08.2015
Čítanosť: 5978
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share