Preskocit navigáciu

Strelnica Šabla - posledná previerka


Strelnica Šabla - posledná previerka

Zástupca veliteľa vzdušných síl OS SR plukovník Vladimír Kováč v súvislosti s nadchádzajúcimi bojovými streľbami kompletu S-300 PMU na polygóne Šabla v Bulharsku vyzdvihol ich význam. „Bojové streľby sú vyvrcholením dlhoročnej etapy prípravy. Vlastne od rozdelenia federálnej armády ČSFR, keď bol komplet S-300 PMU dovezený na Slovensko. Teda táto etapa trvala takmer 23 rokov. Je dobré, že etapa výcviku bude konečne zavŕšená bojovými streľbami,“ konštatoval plukovník Kováč.

S prípravnou fázou, aj s jej záverečnou časťou na Lešti bol spokojný. Podľa neho cítiť, že príslušníci 1. protilietadlovej raketovej skupiny venovali príprave na bojové streľby mimoriadnu pozornosť. Plukovník Kováč, ktorý patrí medzi najskúsenejších príslušníkov PVO a v minulosti bol aj veliteľom nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády, vysoko hodnotí spoluprácu s príslušníkmi bulharských ozbrojených síl, ich ústretovosť, snahu vyriešiť všetky otázky. Patrí medzi pamätníkov, ktorí absolvovali v roku 1996 na polygóne Šabla prvé bojové streľby protilietadlových raketových kompletov KUB a Volchov.

V nastávajúcom poslednom období pred bojovými streľbami čaká príslušníkov nitrianskej skupiny protilietadlového raketového kompletu S-300 PMU zladenie v podmienkach strelnice. Podľa veliteľa oddielu podplukovníka Janotu budú komunikovať s riadiacou vežou a cvičiť už na reálny terč (strieľať budú na terč RUM-R-01). Okrem iného musia dokonale preveriť komunikáciu z riadiacej veže smerom do kabíny bojového riadenia. Uskutočnia nácvik bojovej činnosti na reálne vzdušné ciele s rozvinutým systémom velenia, riadenia a bezpečnosti so zameraním na dodržiavanie postupov pri vyhlasovaní jednotlivých povelov k odpáleniu rakety a dodržanie bezpečnostných smerníc na strelnici.


Strelnica Šabla - posledná previerkaStrelnica Šabla - posledná previerkaStrelnica Šabla - posledná previerkaStrelnica Šabla - posledná previerkaStrelnica Šabla - posledná previerkaStrelnica Šabla - posledná previerkaStrelnica Šabla - posledná previerka

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 26.08.2015
Čítanosť: 5042
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share