Preskocit navigáciu

Spoločná letová činnosť britského Kráľovského letectva a Vzdušných síl OS SR


Spoločná letová činnosť britského Kráľovského letectva a Vzdušných síl OS SR

V dňoch 24. – 26. augusta prebiehala na leteckej základni Sliač slovensko-britská letová činnosť s cieľom precvičenia operačných postupov osádok stíhacích lietadiel podľa štandardov NATO so zameraním na vedenie vzdušného boja, lietania v skupinách, lietania v zmiešaných osádkach a samozrejme všetko v anglickom jazyku.

Do letovej činnosti boli zapojené 100. Letka britského Kráľovského letectva s lietadlami HAWK, bojová a výcviková letka zmiešaného krídla Sliač s lietadlami MiG-29 a L-39. Spoločná letová činnosť je výsledkom dobrej bilaterálnej spolupráce medzi vzdušnými silami oboch krajín.

„Spoločná letová činnosť je prínosom pre obe strany. Je nenahraditeľnou príležitosťou zdieľať skúsenosti a vedomosti. Precvičili sme si vedenie vzdušného boja, lietanie v skupinách a piloti mali možnosť zalietať si aj v zmiešaných posádkach,“ povedal veliteľ vzdušných síl OS SR generál Miroslav Korba. „Takáto aktivita bolo možná vďaka nadštandardným vzťahom medzi slovenskými a britskými vzdušnými silami,“ dodal.

Hlavným prínosom pre obe strany je vzájomné odovzdávanie a zdieľanie vedomostí, skúseností a praktických zručností počas plánovania, prípravy a vykonávania procesu letovej činnosti medzi jednotkami členských štátov NATO.

Britská letka má už s cvičením na Slovensku skúsenosti. V minulosti sa medzinárodné cvičenie za účasti Vzdušných síl OS SR a Kráľovských vzdušných síl Veľkej Británie pod názvom SLOVAK HAWK uskutočnilo v roku 2007 na tom istom mieste. "Slovensko a Veľká Británia sú spojencami. Preto je dôležité, aby sme spolu čo najčastejšie cvičili a navzájom sa tak učili," vyjadril sa veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Andrew John Garth.

Po prelete skupiny lietadiel HAWK a MiG-29 mali zúčastnení novinári možnosť obzrieť si pristavenú leteckú techniku na stojánke a porozprávať sa s ich pilotmi.„Interoperabilita medzi krajinami je veľmi dôležitá. Sme tu preto, aby sme pochopili procedúry slovenských vzdušných síl a aby sme im my zároveň predstavili tie naše,“ uviedol jeden z pilotov100. Letky britského Kráľovského letectva.

Termín cvičenia bol naplánovaný tak, aby sa britské lietadlá mohli následne aktívne zapojiť do MLD SIAF 2015 a takto obohatiť program leteckých dní reprezentáciou britských vzdušných síl.


Spoločná letová činnosť britského Kráľovského letectva a Vzdušných síl OS SRSpoločná letová činnosť britského Kráľovského letectva a Vzdušných síl OS SRSpoločná letová činnosť britského Kráľovského letectva a Vzdušných síl OS SRSpoločná letová činnosť britského Kráľovského letectva a Vzdušných síl OS SR

Autor: npor. Martina Paľuvová , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 27.08.2015
Čítanosť: 4466
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share