Preskocit navigáciu

Zvolenská "Valaška" a pamätník generálov opäť obsypané kvetmi


Zvolenská

Výročie SNP a spomienkové akty boli vo Zvolene dňa 28. augusta 2015 sústredené na námestie SNP a k pamätníku venovanom generálom Jánovi Golianovi a Rudolfovi Viestovi. Účasť domácich aj zahraničných zástupcov na kladení vencov organizovanom pri príležitosti 71. výročia SNP bola opäť vysoká. Jeho organizátori - Okresný úrad Zvolen, Mesto Zvolen, Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Zvolen a Ozbrojené sily Slovenskej republiky, pozvaní hostia a zástupcovia rôznych organizácií si symbolickým položením vencov a kytíc a príhovormi uctili pamiatku hrdinstva a obetí pred sedemdesiatjeden rokmi.

Povstanie Slovákov bolo prejavom odporu proti totalitnému režimu na Slovensku a jeho vazalskému postaveniu voči nacistickému Nemecku, ale aj nespochybniteľným prihlásením sa k myšlienkam slobody, demokracie a k rešpektovaniu a ochrane ľudských práv. Neustále je potrebné všetkým generáciám pripomínať, že práve udalosti jesene 1944 a povstanie po 29. auguste boli svojím rozsahom jedným z najvýznamnejších protifašistických vystúpení v Európe. Práve ono určilo postavenie Slovenska po skončení druhej svetovej vojny.

V posledných augustových dňoch sa na mnohých miestach slovenskej vlasti pripomína výročie Povstania. Málokto vie, že Pamätník SNP na zvolenskom námestí s názvom "Valaška" má na boku figurálneho reliéfu vyobrazený aj odkaz, ktorý bol v týchto dňoch hlboko a pevne skrytý vo všetkých slávnostných príhovoroch: Ľudských obetí SNP a 2. svetovej vojny bolo neopísateľne mnoho. Vozy, ktoré ťahá domáci dobytok, a na ktorých je možné symbolicky vidieť naukladané vojenské ale aj civilné obete vojny, majú za úlohu toto zvýrazniť budúcim generáciám.


Zvolenská Zvolenská Zvolenská Zvolenská Zvolenská Zvolenská Zvolenská Zvolenská Zvolenská

Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 28.08.2015
Čítanosť: 4438
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share