Preskocit navigáciu

Deň slovenského vojenského letectva


Deň slovenského vojenského letectva

Príslušníci Vzdušných síl OS SR si pripomenuli sviatok pod názvom Deň slovenského vojenského letectva slávnostným nástupom. Tento sviatok, ktorý bol vyhlásený na základe rozkazu ministra obrany Slovenskej republiky 17. septembra 2009, sa v podmienkach slovenských vzdušných síl ujal ako novodobá tradícia. Tradícia spojená s hrdinstvom letcov, ktorí neváhali nasadiť vlastné životy, zdravie a bojovať v tyle nepriateľa s rizikom odhalenia.

Vytvorenie tohto významného pamätného dňa sa opiera o udalosti z jesene roku 1944, kedy sa príslušníci 1. československého samostatného stíhacieho leteckého pluku presunuli na podporu Slovenského národného povstania z vtedajšieho Sovietskeho zväzu na poľné letisko v obci Zolná pri Zvolene. Poľné letisko v Zolnej nebolo nikdy fašistami ani objavené, ani dobyté. Už len uvedomenie si rizík pôsobenia letcov uvedeného stíhacieho pluku v tyle fašistického nepriateľa na podporu Slovenského národného povstania, stojí za neustále pripomínanie si ich hrdinstva.

Brigádny generál Korba vyzval príslušníkov veliteľstva vzdušných síl: „Vážte si odhodlanie, obetavosť a tiež statočnosť všetkých, ktorí v minulosti slúžili v radoch slovenského vojenského letectva, ale najmä tých, ktorí obetovali v bojoch za ideu slobody svoje životy. Buďte hrdí na Vašich predchodcov. Svojím zodpovedným prístupom k stanoveným cieľom potvrdzujte neustále nezastupiteľnú úlohu určenú Vám a Vašim veliteľom.“

Na záver slávnostného nástupu udelil brigádny generál Korba vybraným príslušníkom vzdušných síl čestný titul „Zaslúžilý vojenský letec ozbrojených síl Slovenskej republiky“ za mimoriadne zásluhy pri budovaní a rozvoji letectva a za mimoriadne zásluhy pri zvyšovaní bojovej pripravenosti vojenského letectva.


Deň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectva

Autor: npor. Martina Paľuvová , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 17.09.2015
Čítanosť: 4254
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share