Preskocit navigáciu

Spomienkový akt v Radaticiach pri Prešove


Spomienkový akt v Radaticiach pri Prešove

Pred viac ako sedemdesiatimi rokmi zostrelili Nemci nad Radaticami pri Prešove lietadlo Royal Air Force (RAF, Kráľovské letectvo). O život vtedy prišlo všetkých osem letcov nachádzajúcich sa na palube lietadla. Túto tragédiu si príbuzní obetí, obyvatelia Radatíc ale aj zástupcovia slovenských, britských a poľských ozbrojených síl pripomenuli v piatok 17. septembra 2015.

Slávnostný spomienkový akt predchádzala návšteva miesta tragédie – na Hájnikovej lúke, kde stojí kríž a pamätná tabuľa. Ani ťažko dostupný terén neodradil účastníkov od ich návštevy. Za rezort obrany sa pietneho aktu zúčastnil náčelník generálneho štábu generálporučík Milan Maxim, veliteľ vrtuľníkového krídla plukovník Róbert Tóth, veliteľ sídla prezidenta Slovenskej republiky plukovník Norbert Kádek a náčelník štábu 2. mechanizovanej brigády podplukovník Ľubomír Kochanský.

Priamo napoludnie sa v obci konala oficiálna časť pietnej spomienky pri pamätníku, ktorý postavili len nedávno a ktorý pripomína mená všetkých ôsmich letcov. Slovo tu patrilo jednotlivým funkcionárom, príbuzným obetí ale aj starostke obce. Návštevu pietneho miesta ukončili zúčastnení uložením vencov k pamätníku v záhrade obecného úradu. Minútu ticha, ktorou všetci prítomní vzdali hold padlým pilotom, prerušil iba zvuk prelietajúceho vrtuľníka Mi-17 M.

Bombardér Kráľovského letectva Halifax letel 28. decembra 1944 večer ponad obec Sedlice, kde ho zasiahol nočný nemecký stíhač Junkers 88G. Horel mu ľavý motor, vybuchol a lietadlo v plameňoch pristálo. Stroj aj telá letcov horeli celú noc.

 

Spomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri PrešoveSpomienkový akt v Radaticiach pri Prešove

Autor: por. Michala HALÁSOVÁ , Foto: autor - Dátum: 21.09.2015
Čítanosť: 4713
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share