Preskocit navigáciu

Slávnostný nástup Práporu výcviku Martin


Slávnostný nástup Práporu výcviku Martin
Príslušníci Práporu výcviku Martin vykonali slávnostný nástupu pri príležitosti Dňa ozbrojených síl Slovenskej republiky.
Po prečítaní rozkazu prezidenta Slovenskej republiky k Dňu ozbrojených síl Slovenskej republiky sa príslušníkom Práporu výcviku a frekventantom výcvikov a kurzov prihovoril veliteľ Práporu výcviku podplukovník Róbert Kecsö.
„Polovica 19. storočia predstavuje významné obdobie európskych dejín. V tom čase sa pokrokové spoločenské sily snažili odstrániť konzervatívne a pokroku brániace politické režimy. V rakúskej monarchii bola popri úsilí odstrániť feudálne pomery a absolutizmus mimoriadne citlivou aj národnostná otázka. Emancipačné snahy utláčaných národov však narážali na silný odpor vládnucich národov. V takzvanom Preditavsku to boli rakúski Nemci a v Uhorsku Maďari. Vtedajšia slovenská spoločnosť vstúpila v dôsledku svojho dlhodobého nerovnoprávneho postavenia do víru revolučných udalostí v dosť nerozvinutej podobe, čo poznačilo aj jej vojenské úsilie.“
Svoje vystúpenie ukončil slovami „Septembrová výprava slovenských dobrovoľníkov sa teda skončila neúspechom, ale ich víťazstvo pri Brezovej pod Bradlom sa navždy zapísalo do našich dejín a 22. september zostane zvečnený aj v podobe Dňa Armády SR, resp. Dňa Ozbrojených síl SR, ktorý sme začali sláviť v roku 1998 a pripomíname si ho aj v tento rok.
Ku Dňu ozbrojených síl Slovenskej republiky Vám blahoželám. Prajem Vám pevné zdravie a veľa úspechov.
Zodpovedne zabezpečujte úlohy obrany Slovenskej republiky a dôsledne presadzujte jej bezpečnostné záujmy a záujmy euroatlantického priestoru.“
Po príhovore veliteľa Práporu výcviku boli na základe rozkazov ministra obrany Slovenskej republiky a náčelníka Generálneho štábu OS SR vybraným príslušníkom Práporu výcviku Martin udelené vojenské medaily a vojenské odznaky.
Na záver slávnostného nástupu veliteľ práporu odovzdal ďakovné listy príslušníkom Práporu výcviku za vzorné splnenie úloh organizácie a zabezpečenia tretieho ročníka diaľkového pochodu FATRA MARCH memoriál rotmajstra Pavla Dzivého.

foto 1foto 1foto 1foto 1

Autor: rtn. Stanislav Héger , Foto: Rastislav Leško - Dátum: 23.09.2015
Čítanosť: 5699
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share