Preskocit navigáciu

VÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTE


VÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTE

Posledný týždeň sa vo vojenskom tábore generála M.R. Štefánika v mierovej misii UNFICYP sústredila väčšina príslušníkov na odovzdávanie funkcií novým príslušníkom misie. V operácii UNFICYP totiž začalo septembrové rotačné obdobie. Nastal čas odovzdať nadobudnuté skúsenosti počas ročného obdobia pôsobenia. To, čo sa všetci za rok naučili a čo bolo ich každodennou rutinou, odovzdávali svojim pokračovateľom, často aj dlho do noci. Aj napriek tomu, že za pomerne krátke obdobie boli funkcie odovzdané bez nedostatkov, je toho ešte isto veľa, čo si budú musieť noví príslušníci misie skúsiť na vlastnej koži.

Dňa 21. septembra 2015 bola výmena personálu zavŕšená symbolickým odovzdaním „žezla“ medzi odchádzajúcim a nastupujúcim veliteľom sektoru. Počas pôsobenia podplukovníka Jaroslava Bitalu si Sektor 4 zvýšil svoj profesionálny kredit. Svedčia o tom nadštandardné vzťahy s vysokými predstaviteľmi veliteľstva misie v Nikózii, spolupráca s veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Nikózii, ako aj dosiahnuté pracovné výsledky. Za jeden z najdôležitejších možno považovať naštartovanie úzkej spolupráce styčných dôstojníkov so svojimi grécko-cyperskými a turecko-cyperskými kolegami.

Avšak úspechom je samozrejme aj samotné pôsobenie v našom priestore zodpovednosti bez zaznamenaných väčších problémov. Svedčiacim príkladom je aj fakt, že práve v priestore zodpovednosti Sektoru 4 sa nachádzajú veľmi citlivé konfliktné oblasti ako sú vyľudnené mestá Varosha či Achna a bikomunálna dedina Pyla.

Nasledujúcim veliteľom Sektoru 4 je podplukovník Miroslav Belanský, ktorý prináša do tohto multikultúrneho prostredia svoje skúsenosti z predchádzajúceho pôsobenia v operáciách mimo územia Slovenskej republiky a nové vízie ako dať do súladu plnenie operačných úloh a každodenných povinností so spokojnosťou svojich podriadených.

Slávnostného ceremoniálu sa zúčastnila aj hlavná veliteľka misie UNFICYP generálmajorka Kristin Lund a kľúčový personál veliteľstva misie. Rovnako prijali pozvanie aj hlavní vojenskí a politickí predstavitelia Slovenskej republiky, Českej republiky, Srbska a Ukrajiny.
Príslušníci, ktorým sa v septembri skončilo vyslanie, sa mohli dôstojne rozlúčiť s tými, s ktorými spoločnými silami budovali niekoľko mesiacov možno aj nové začiatky v tejto viac ako polstoročie rozpolenej krajine.


VÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTEVÝMENA „STRÁŽÍ“ VO FAMAGUSTE

Autor: MAIN OFFICE , Foto: rtn. Jozef JÁREK, nrtm. Juraj HLADKÝ - Dátum: 24.09.2015
Čítanosť: 5329
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share