Preskocit navigáciu

ODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNE


ODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNE

Dňa 1.októbra 2015 navštívili priestor zodpovednosti slovenskej 3. čaty v misii UNFICYP na Cypre príslušníci odmínovacieho tímu.

Ich hlavnou úlohou bol technický prieskum terénu v blízkosti diskutovaného nového prechodu medzi tureckou a gréckou časťou Cypru, medzi Famagustou a Dheryniou. V našom priestore zodpovednosti ich privítal náčelník operačného oddelenia kapitán Stanislav VANÍK spoločne s veliteľom 3. čaty poručíkom Adamom BURANOM.

Skupinu „odmínovačov“ viedol belgický major Fred COCKX spoločne s náčelníkom operačného oddelenia z veliteľstva misie UNFICYP majorom Mikeom HOLGATEOM. Skupinu dopĺňali ešte ďalší 3 príslušníci odmínovacieho tímu z Kambodže.

Po krátom privítaní a príprave vykonali príslušníci tímu za sprísnených bezpečnostných opatrení prieskum možného mínovího poľa v blízkosti pozícií UN 142 a UN 143, kde by mal byť spomínaný nový prechod medzi severnou a južnou stranou ostrova. Je dôležité preveriť tento priestor, aby nebezpečie nebolo prekážkou pri budúcich inžinierskych prácach.

O tomto prechode už jednali aj najvyšší predstavitelia ostrova - páni Nikolas ANASTASIADES a Mustafa AKINCI. Obe strany sú tejto myšlienke naklonené, preto sa postupne uskutočňuje preverovanie sporných miest. A technický prieskum je jednou zo začiatočných fáz celého procesu.


ODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNEODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNEODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNEODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNEODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNEODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNEODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNEODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNEODMÍNOVAČI V NÁRAZNÍKOVEJ ZÓNE

Autor: Operačné oddelenie Sektor 4 , Foto: Operačné oddelenie Sektor 4 - Dátum: 13.10.2015
Čítanosť: 1384
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share