Preskocit navigáciu

Vrtuľníky vzdušných síl zasahovali pri lesnom požiari na východe Slovenska


Vrtuľníky vzdušných síl zasahovali pri lesnom požiari na východe Slovenska
V rámci národného krízového manažmentu je jednou z hlavných úloh Vzdušných síl OS SR aj pomoc pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm a prírodných katastrof. Jedna z takýchto situácií nastala aj v utorok, 3. novembra 2015 popoludní, kedy sa v katastri obce Ihľany v okrese Kežmarok rozhorel lesný požiar. Na jeho likvidáciu boli okamžite nasadení príslušníci Hasičského a záchranného zboru s pozemnou technikou a vrtuľník letky MV SR.

Z dôvodu ďalšieho šírenia požiaru vplyvom silného vetra a komplikovaného, pre pozemnú hasičskú techniku ťažko dostupného terénu, boli na pomoc pri jeho likvidácii ihneď po vytvorení priaznivých poveternostných podmienok nasledujúci deň nasadené dva vrtuľníky Mi-17 z vrtuľníkového krídla Prešov.



Pri hasení vrtuľníky vykonali spolu 65 letov, počas ktorých strávili vo vzduchu takmer 9 hodín. Pomocou podvesených bambi vakov prepravili a zhodili do priestoru požiaru 118 000 litrov vody, čím významnou mierou prispeli k jeho lokalizácii a uhaseniu.

Na zabránenie opätovného vzniku a šírenia požiaru po jeho uhasení, ešte počas ďalšieho dňa vykonával vrtuľník vzdušných síl v spolupráci s príslušníkmi HaZZ vzdušné monitorovanie požiaroviska na objavenie možných skrytých ohnísk.

Príslušníci prešovského vrtuľníkového krídla s leteckou technikou opäť preukázali vysokú pripravenosť a profesionalitu pri riešení krízových situácií, ktorá v tomto prípade prispela k záchrane materiálnych hodnôt.

Vrtuľníky vzdušných síl zasahovali pri lesnom požiari na východe SlovenskaVrtuľníky vzdušných síl zasahovali pri lesnom požiari na východe SlovenskaVrtuľníky vzdušných síl zasahovali pri lesnom požiari na východe SlovenskaVrtuľníky vzdušných síl zasahovali pri lesnom požiari na východe Slovenska

Autor: vvzs , Foto: ilustračné - vvzs - Dátum: 06.11.2015
Čítanosť: 4442
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share