Preskocit navigáciu

Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“


Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“

Dňa 9.11.2015 sa príslušníci slovenského kontingentu operácie UNFICYP zúčastnili na spoločnom spomienkovom stretnutí pod názvom „Remembrance day“- vo svete známy tiež ako „Deň červených makov“. V tento deň sa v mnohých krajinách vo svete uctieva spomienka na padlých vojakov a civilistov počas svetových vojen.

Na Cypre sa spomienkový akt konal na vojenskom cintoríne v meste Nikózia a zúčastnili sa ňom zástupcovia veľvyslanectiev pôsobiacich na Cypre, ako aj hlavní predstavitelia operácie UNFICYP a to hlavná politická predstaviteľka misie pani Lisa Buttenheim a hlavná vojenská predstaviteľka misie generálmajorka Kristin Lund. Všetci prítomní si zároveň uctili pamiatku na 186 vojakov, ktorí zahynuli počas nasadenia vo vojenskej operácii UNFICYP.

Veliteľ Sektoru 4 operácie UNFICYP podplukovník Miroslav Belanský spolu s ostatnými vojenskými predstaviteľmi položil počas spomienkového aktu veniec s červenými makmi.
Oficiálny dátum „Dňa červených makov“ je stanovený na 11. novembra, kedy v roku 1918 presne o 11,00 hod. došlo k podpísaniu prímeria medzi predstaviteľmi víťazných štátov a porazeného Trojspolku, a tým ukončeniu prvej svetovej vojny. Prímerie bolo podpísané v železničnom vagóne v Compiégnenskom lesíku vo Francúzsku.

Počiatky symbolu červených makov vychádzajú z básne „In Flanders Fields“ z roku 1915, ktorej autorom bol kanadský chirurg John McCrae z Ontária slúžiaci počas 1. svetovej vojny na západnom fronte vo Flandroch v dnešnom Belgicku. Napísal ju v roku 1915, keď sa zúčastnil na druhej veľkej krvavej bitke o belgické mestečko Ypres a vyjadruje v nej hlboký žial nad zabitými spolubojovníkmi.


Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“Modré barety si pripomenuli „Deň červených makov“

Autor: Osobné oddelenie veliteľa , Foto: nrtm. Juraj Hladký - Dátum: 12.11.2015
Čítanosť: 1331
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share