Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Deň vojnových veteránov v Nitre


Deň vojnových veteránov v Nitre
Dňa 11. novembra 2015 sa na vojenskom cintoríne v Nitre – Mlynárciach konal spomienkový pietny akt kladenia vencov pri príležitosti Dňa vojnových veteránov. Akcie, pod príznačným názvom „Červené maky 2015“, sa zúčastnili vzácni zahraniční hostia – poľský konzul a prvý radca veľvyslanca Poľskej republiky Jacek Doliwa s manželkou ako aj vojenskí výsluhoví dôchodcovia z českého Kroměříža.
 
Medzi ďalšími vzácnymi hosťami bol viceprimátor mesta Nitra pán Martin Nemky, ďalej zástupcovia Poľského klubu v Nitre, organizácie zahraničných Poliakov, členovia Zväzu vojakov Slovenskej republiky Kluby Nitra – Krškany a Nitra – Zobor, príslušníci Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov – Oblastný výbor Nitra ako aj Jednoty dôchodcov na Slovensku – mestská organizácia 1 v Nitre.
 
Pamätný deň vojnových hrdinov a veteránov si už tradične spolu so zúčastnenými uctili aj vojaci z protilietadlovej raketovej brigády a 12. mechanizovaného práporu, pod velením veliteľa posádky plukovníka gšt. Miroslava Lorinca.
Pietnu spomienku celebrovali vojenský duchovný npor. Mgr. Jozef Michňák a poľský páter  Symbolika červeného maku ako spomienka na vojnové hrôzy prvej svetovej vojny je zaužívaná vo väčšine demokratických krajín zasiahnutých svetovými vojnami. Slovensko nie je výnimkou a táto tradícia si našla svoje dôstojné miesto aj v Nitre.
Tento deň je považovaný za „Deň vojnových veteránov“ a jeho symbolom je už spomínaný červený mak, ktorý bol prijatý ako symbol úcty vojnovým obetiam už v roku 1920.
 
Symbolické červené maky spoločne s malým letákom, ktorý oboznamoval a pozýval na spomienkový pietny akt rozdávali príslušníčky protilietadlovej raketovej brigády v uliciach mesta Nitra. Len málo kto z oslovených ľudí poznal tento sviatok, ktorý sa v Nitre a na Slovensku len pomaly dostáva do povedomia. Odozva Nitranov bola veľmi pozitívna a nejeden vyjadril i svoj názor o uctievaní si pamiatky našich padlých hrdinov, ktorí položili životy pre našu lepšiu budúcnosť.

Deň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v Nitre

Autor: plrb Nitra , Foto: plrb Nitra - Dátum: 11.11.2015
Čítanosť: 3995
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share