Preskocit navigáciu

Udeľovanie medailí na starom letisku


Udeľovanie medailí na starom letisku

Od septembra na Cypre zase ubehlo ďalšie obdobie, kedy vzniká vojakom slúžiacim v prospech organizácie Spojených národov (ďalej len „UN“) nárok na udelenie medaile za mierovú službu. Dňa 12. januára 2016 sa preto konala v priestoroch veliteľstva misie UNFICYP v Nikózii slávnosť, na ktorej vojakov dekorovali významní vojenskí predstavitelia misie UNFICYP na Cypre a politickí predstavitelia jednotlivých zúčastnených národností.

Slovákov, ktorí sú súčasťou Sektoru 4, dekorovala hlavná veliteľka misie generálmajorka Kristin LUND, veľvyslankyňa Slovenskej republiky pani Oxana TOMOVÁ a veliteľ Sektoru 4 podplukovník Miroslav BELANSKÝ. Okrem toho boli dekorovaní aj príslušníci ženijnej čaty a pohotovostnej jednotky (tzv. MFR – Mobile Force Reserve), ktorí sú však súčasťou veliteľstva misie UNFICYP.

Pre mnohých to bolo prvá medaila za službu v UN, ktorú dostáva každý vojak slúžiaci pod modrou vlajkou po odslúžených 90 dňoch. Následne sa za každých ďalších 180 dní služby udeľujú strieborné čísla. Prvý krát bola medaila Spojených národov (ďalej len „UN medaila“) udelená v roku 1950 vojakom, ktorí boli súčasťou obrany Južnej Kórei proti Severnej Kórei. Preto bol aj jej pôvodný názov „Medaila za službu v UN Kórea“.

Vo všeobecnosti má každá UN medaila svoj vlastný dizajn a charakter v závislosti od regiónu, v ktorej UN jednotky pôsobia. V misii UNFICYP má medaila tri rovnako veľké pruhy bledomodrej a bielej farby ako farby UN a sú oddelené tmavomodrým pruhom symbolizujúcim Stredozemné more.

Táto medaila je udeľovaná za účasť v spojených vojenských a policajných operáciách na udržanie mieru, pri poskytovaní humanitárnej pomoci a pomoc po rôznych katastrofách. My patríme do kategórie, kde sa podieľame na udržaní mieru. Mieru, ktorý môžeme chápať, ako vnútropolitický vzťah akceptovania iných častí sociálneho, politického a kultúrneho systému Cypru.

Odovzdávanie medailí prebehlo v priestoroch starého letiska - v hangároch. Tieto priestory vytvárajú zaujímavý kontrast s vojenským aktom a vôbec mu neuberajú na dôstojnosti. Práve naopak. Novinkou bolo na tejto slávnosti, že každý so zúčastnených národov bol požiadaný o národnú prezentáciu v podobe kultúrneho programu. Totiž aj tieto aktivity napomáhajú dôsledne napĺňať myšlienku spájania národov na oboch brehoch misie. Aj tých v uniformách, a aj tých v bežných šatách...


Udeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letiskuUdeľovanie medailí na starom letisku

Autor: SLOVCON UNFICYP , Foto: SLOVCON UNFICYP - Dátum: 15.01.2016
Čítanosť: 5624
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share