Preskocit navigáciu

Spoločné vyhlásenie z Trenčína


Spoločné vyhlásenie z Trenčína

V priestoroch trenčianskeho posádkového klubu sa 21. januára uskutočnilo historicky prvé spoločné stretnutie predstaviteľov občianskych združení, ktoré majú vzťah k ozbrojeným silám. Stretnutie sa uskutočnilo z iniciatívy Zväzu vojakov SR. Jeho prezident plukovník v. v. Tomáš Švec pripomína, že chceli nájsť spoločnú platformu najmä v podpore programov v sociálnej oblasti.
„Naše organizácie reprezentujú vyše 5 tisíc členov, ktorí majú určitý vzťah k ozbrojeným silám. V budúcnosti chceme v spomínaných oblastiach postupovať spoločne. Aby napríklad pri posudzovaní nových zákonných opatrení v sociálnej oblasti pre súčasných a bývalých profesionálnych vojakov, vojenských veteránov zaznel takýto spoločný hlas. V tomto kalendárnom roku bude stretnutia a koordináciu spolupráce zastrešovať Zväz Vojakov SR, v budúcom roku Klub generálov SR,“ konštatuje plukovník Švec. Predseda rady Klubu generálov generálmajor v. v. František Blanárik zdôraznil význam spoločného vyhlásenia i postupu v mnohých otázkach.
V spoločnom vyhlásení sa okrem iného hovorí, že vedúci predstavitelia občianskych združení, ktorých členskú základňu tvoria profesionálni vojaci, vojaci v zálohe a vo výslužbe budú naďalej podporovať legislatívu nasmerovanú ku skvalitneniu podmienok služby profesionálnych vojakov, žien v ozbrojených silách, starostlivosť o ranených, dlhodobo chorých, pozostalých, vojnových veteránov a vojenských dôchodcov. Účastníci stretnutia pozitívne vnímajú prijatie zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý vytvára podmienky pre stabilitu služby v OS SR. Je však potrebné verejnosti viac približovať špecifické podmienky vojenskej služby a požiadavky, ktoré musí mať vojak zabezpečené, aby svoju úlohu a poslanie bol schopný plniť. Vo vyhlásení sa zdôrazňuje, že vojak – občan v uniforme potrebuje aj zvláštnu ochranu. Musí mať zákonom zabezpečený pocit sociálnej istoty pre seba a svoju rodinu nielen počas aktívnej služby, ale aj po jej skončení. Signatári trenčianskeho vyhlásenia podporujú všetky opatrenia, smerujúce k modernizácii vojsk, vycvičenosti a profesionálnej pripravenosti vojakov. Aj vzhľadom na súčasnú situáciu v Európe a jej okolí očakávajú zvýšenie aktivity a opatrení, ktoré smerujú k výcviku aktívnych záloh.
Spoločné vyhlásenie podpísali okrem Zväzu vojakov SR aj zástupcovia Klubu generálov SR, Slovenského leteckého zväzu gen. M. R. Štefánika, Klubu vojenských výsadkárov SR, Združenia žien v Armáde SR, Únie vojnových veteránov SR a UN- Veteran Slovakia.


Spoločné vyhlásenie z TrenčínaSpoločné vyhlásenie z TrenčínaSpoločné vyhlásenie z TrenčínaSpoločné vyhlásenie z TrenčínaSpoločné vyhlásenie z Trenčína2Spoločné vyhlásenie z Trenčína2Spoločné vyhlásenie z Trenčína2Spoločné vyhlásenie z Trenčína2Spoločné vyhlásenie z Trenčína3

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 21.01.2016
Čítanosť: 5118
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share