Preskocit navigáciu

Veliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné sily


Veliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné sily

Keďže Slovenská republika je jednou z participujúcich krajín v mierovej misii OSN na Cypre (UNFICYP), prijali najvyšší predstavitelia MO SR a OS SR v dňoch 1. – 2. februára 2016 návštevu veliteľky mierových síl tejto misie, generálmajorky Kristin Lund.

Generálmajorka Kristin Lund, príslušníčka nórskej armády, má za sebou 34 rokov aktívnej profesionálnej služby. Ako prvá žena v histórií sa 13. augusta 2014 zhostila výkonu funkcie najvyššej veliteľky mierovej misie UNFICYP, kedy v tejto funkcii nahradila svojho predchodcu, čínskeho generálmajora Chao Liu-a.

Po prijatí zahraničnej delegácie štátnym tajomníkom MO SR a náčelníkom GŠ OS SR, zavítala veliteľka misie do priestorov protilietadlovej raketovej brigády v Nitre, kde prebieha príprava a výcvik príslušníkov slovenského kontingentu. Vzácnu návštevu osobne privítal veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba v sprievode veliteľa brigády plukovníka Miroslava Lorinca.

Hlavným bodom prvého dňa programu bolo oboznámenie delegácie s úlohami a cieľmi protilietadlovej raketovej brigády a s postupom národnej prípravy profesionálnych vojakov do operácie UNFICYP. Veliteľka misie bola zároveň oboznámená aj s postupom prípravy špecialistov ženijno – strojového družstva, ktorá prebieha v priestoroch taktického krídla Sliač. Po ukončení tejto časti programu sa brigádny generál Korba s generálmajorkou Lund rozlúčil a zaželal jej veľa pracovných úspechov a vyjadril presvedčenie o úspešnom pokračovaní vzájomnej spolupráce aj v budúcnosti.

V priebehu ďalšieho dňa návštevy zhliadla generálmajorka Lund záverečné cvičenie príslušníkov OS SR, ktorí budú vyslaní do operácie UNFICYP v marcovej rotácii. Postupne bola prakticky oboznámená s jednotlivými úlohami cvičenia, rozohrami incidentov a procesom ich vyhodnocovania. Následne si v sprievode príslušníkov veliteľstva vzdušných síl mala možnosť osobne overiť úroveň plnenia úloh na jednotlivých pracoviskách a oboznámiť sa s hodnoteniami cvičenia formou check listov.

Na záver svojej návštevy vyjadrila generálmajorka Lund spokojnosť s procesom národnej prípravy a zvlášť vyzdvihla slovenskú ženijnú čatu ako významný príspevok SR do mierovej misie.


Veliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné silyVeliteľka mierových síl UNFICYP navštívila vzdušné sily

Autor: VVzS , Foto: rtm. Igor Boško - Dátum: 03.02.2016
Čítanosť: 5318
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share