Preskocit navigáciu

Prešovskí letci spomínali na patróna vrtuľníkového krídla


Prešovskí letci spomínali na patróna vrtuľníkového krídla
V uplynulých dňoch príslušníci vrtuľníkového krídla zapálili sviečky na hrobe svojho patróna. Na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave je pochovaný akrobatický letec a vojnový pilot, generálplukovník Ján Ambruš.
Položením venca a tichou modlitbou si zástupca veliteľa krídla, podplukovník Peter Fabišík spolu s ďalšími príslušníkmi, pripomenuli patróna, ktorý drží ochrannú ruku nad prešovskými vrtuľníkmi od 31. októbra 2003, kedy bol vtedajšej Leteckej základni Prešov slávnostne prepožičaný názov „Letecká základňa generálplukovníka Jána Ambruša“.
 
Generálplukovník Ján Ambruš bol po Milanovi Rastislavovi Štefánikovi druhým slovenským generálom - pilotom. Narodil sa v Bulharsku 19. mája 1899 a po absolvovaní strednej školy študoval na Akadémii Lodovika v Budapešti. Vojenskú akadémiu absolvoval v ČSR. Od roku 1923 pôsobil ako dôstojník z povolania a od roku 1929 slúžil ako stíhací pilot. Svetoznámym sa stal aj vďaka rekordnému preletu z Prahy do Chartúmu v Sudánev roku 1938, pri ktorom preletel 4 320 kilometrov a stanovil tak 40 rokov neprekonaný rekord pre športové lietadlá.
V roku 1939 sa stal veliteľom letky v Prahe, kde ako dôstojník armády slovenského štátu emigroval v roku 1939 do Francúzska, pričom sa zapojil do organizácie čs. armády. V rokoch 1940-41 zastával funkciu veliteľa 312. stíhacej perute Royal Air Force. Ako poverenec čs. vlády robil v USA medzi krajanmi nábor pre čs. letectvo. V rokoch 1943-45 pôsobil aj ako čs. vojenský letecký atašé v Kanade. Po skončení vojny pôsobil bol veliteľom letectva 4. vojenskej oblasti a po februári 1948 emigroval do USA. Zomrel vo veku 95 rokov v Chicagu. Od jeho smrti, 20. januára 1994, uplynulo dvadsaťdva rokov, príslušníci leteckej základne však nezabúdajú.
Odpočívaj v pokoji!

Prešovskí letci spomínali na patróna vrtuľníkového krídlaPrešovskí letci spomínali na patróna vrtuľníkového krídla

Autor: por. Michala HALÁSOVÁ , Foto: vkPO - Dátum: 03.02.2016
Čítanosť: 4913
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share