Preskocit navigáciu

Ďalší historický míľnik v príprave Crossborderovej dohody medzi Slovenskom a Poľskom


Ďalší historický míľnik v príprave Crossborderovej dohody medzi Slovenskom a Poľskom

Na základe podnetu náčelníka odboru pre podporu VzS GŠ OS SR plukovníka Adolfa Uličného sa v priestoroch Veliteľstva vzdušných OS SR vo Zvolene uskutočnilo pracovné stretnutie k príprave dohôd v oblasti cezhraničnej spolupráce (Crossborder operations- CBO) medzi Slovenskou republikou a Poľskou republikou.

Stretnutie sa uskutočnilo na expertnej úrovni pracovných skupín Slovenskej a Poľskej republiky, pričom účastníci diskutovali o posledných úpravách medzivládnej dohody medzi uvedenými krajinami, na základe ktorej expertná skupina pripravila Technickú dohodu (TA) k praktickej realizácii letov CBO.

Za Veliteľstvo VzS OS SR rokovanie zastrešil svojou prítomnosťou náčelník odboru bojovej prípravy VzS plukovník Igor Brandabura a dôraz kládol na efektívne rozšírenie operačného priestoru medzi Slovenskou republikou a Poľskou republikou pre pôsobenie pohotovostných lietadiel v rámci operácie NATINAMDS, ako i výcvik v novovytvorenom cezhraničnom vzdušnom priestore. Na čele poľskej delegácie bol plukovník Jacek Krawczyk.

Ďalšie pracovné stretnutie expertných skupín je plánované v mesiaci apríl 2016 vo Varšave. Dovtedy budú experti pripravovať TA, aby sa tento dokument vo Varšave mohol finalizovať.

Ambíciou pracovnej skupiny je pripraviť všetky atribúty potrebné na spustenie skúšobnej prevádzky CBO medzi Slovenskou republikou a Poľskou republikou v septembri 2016.


Ďalší historický míľnik v príprave Crossborderovej dohody medzi Slovenskom a PoľskomĎalší historický míľnik v príprave Crossborderovej dohody medzi Slovenskom a Poľskom

Autor: npor. Miroslav Matejko , Foto: VVzS - Dátum: 12.02.2016
Čítanosť: 4661
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share