Preskocit navigáciu

Koordinačný seminár jednotky NFIU


Koordinačný seminár jednotky NFIU

Jedným z ďalších krokov výstavby jednotky pre integráciu síl NATO v skratke NFIU, bola organizácia koordinačného seminára v priestoroch Ministerstva obrany dňa 17. marca 2016. Cieľom rokovania bola výmena a odovzdanie skúsenosti pri budovaní NFIU v Litovskej republike a koordinácia spoločných krokov a postupov pri výstavbe s jednotkou NFIU v Maďarskej republike. Zamestnania sa mimo spomínaných zástupcov NFIU z Litvy a Maďarska zúčastnili koordinátori NFIU zo spoločného veliteľstva v Brunssume, zástupkyňa právneho poradcu veliteľa Mnohonárodného zboru severo východ v Štetíne a zástupcovia Sekcie obranného plánovania Ministerstva obrany SR.
Nosnými témami bolo riešenie právnych aspektov spojených s podpisom Memoranda o porozumení (MOU) a Základného dokumentu o poskytovaní podpory (BSA). Oba dokument majú dôležitý význam pre vznik jednotky ako aj pre adaptáciu zahraničných príslušníkov SVK NFIU.
V priebehu rokovaní, v krátkom príhovore, účastníkov zamestnania privítal 2. zástupca Náčelníka generálneho štábu generálmajor Ing. Pavel Macko, CSc. ktorý vyzdvihol dôležitosť takýchto pracovných stretnutí kde výsledkom by mala byť identifikácia kritických oblastí pri procese budovania jednotky. Generálmajor Macko zároveň v mene náčelníka generálneho štábu odovzdal pamätný kríž náčelníka GŠ tretieho stupňa Holandskému podplukovníkovi Berend Jan Bor de Wolffovi za jeho aktívny prístup a pomoc pri budovaní SVK NFIU.
Výmena osobných skúseností a zdieľanie spoločných postupov podčiarkujú význam takýchto zamestnaní. Výsledkom tohto zamestnania bola dohoda pri spracovaní spoločných dokumentov v oblastiach operačných a organizačných postupov na úrovni zúčastnených NFIU.


Koordinačný seminár jednotky NFIUKoordinačný seminár jednotky NFIU

Autor: pplk. Marcel Janiga, NFIU , Foto: autor - Dátum: 18.03.2016
Čítanosť: 5386
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share