Preskocit navigáciu

Nové MAN-y, nová posila


Nové MAN-y, nová posila

Mesiac marec je už tradične mesiacom rotácie slovenských vojakov slúžiacich v misii na Cypre. Tak ako noví príslušníci, plní entuziazmu prinášajú čerstvý vietor do plachiet slovenského kontingentu, aj nová automobilová technika posilnila a vylepšila vozový park nášho kontingentu. Dva úplne nové sklápače a jedna cisterna z automobilovej dielne MAN nahradili zastaralé vozidlá TATRA.

Nová automobilová technika dorazila do Limasolského prístavu, no samotné vylodenie bolo oneskorené a presunuté z dôvodu pracovného štrajku v prístave do Larnaky. Až koncom týždňa, 24. marca, bola technika vylodená a prevezená do ženistického kempu Tatry na veliteľstve v Nikózii, kde v nasledujúcich dňoch prebehli povinné vstupné technické prehliadky,  jej evidencia a označenie. Následne boli vozidlá uvedené do prevádzky a ich vodiči začali počítať prvé kilometre odjazdené pri plnení úloh slovenského kontingentu v rámci misie UNFICYP.

Oproti predošlej, nová technika prináša so sebou väčšie kapacitné možnosti, menšiu spotrebu a hlavne dnes už štandardne požadovaný pracovný komfort pre obsluhu. V začínajúcich cyperských letných horúčavách bude klimatizácia najviac vítaným prínosom. Nezanedbateľnou výhodou je aj celý rad bezpečnostných prvkov a navigácia. Avšak až nadchádzajúce mesiace ukážu, ako sa nová technika vysporiada s rôznorodosťou terénu v nárazníkovej zóne OSN, od úzkych kľukatých patrolovacích ciest v strminách Sektoru 1, až po šíre prašné roviny v Sektore 4.

V tomto prípade sa jedná o plánovanú obmenu vozidiel Slovenskej republiky poskytovaných pre potreby misie UNFICYP. V budúcnosti sa plánuje aj výmena žeriavu AKTIS AD-10 za nový a modernejší. Ako zdôraznil hlavný ženista podplukovník Pavol Kobik, výmenu techniky uvítali nielen slovenskí vojaci, ale aj velenie misie UNFICYP.


Nové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posilaNové MAN-y, nová posila

Autor: UNFICYP , Foto: UNFICYP - Dátum: 11.04.2016
Čítanosť: 5050
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share