Preskocit navigáciu

V Španielsku diskutovali velitelia vzdušných síl o akcieschopnosti vojenských letectiev v krízovom období.


V Španielsku diskutovali velitelia vzdušných síl o akcieschopnosti  vojenských letectiev v krízovom období.

„Príspevok vzdušných síl k riešeniu krízových situácií v súčasnom rýchlo meniacom prostredí“ bola hlavnou témou Konferencie veliteľov vzdušných síl v Európe (EURAC), konanej v dňoch 5. – 6. mája 2016 v Španielsku, ktorej sa zúčastnil veliteľ vzdušných síl generálmajor Ing. Miroslav Korba. História konferencie, ako aj platformy pre odborné diskusie k témam týkajúcich sa zvýšenia vzájomnej spolupráce vzdušných síl v európskom regióne, siaha až do roku 1993.

„Vzdušné sily vždy hrali významnú rolu pri riešení nedávnych konfliktov a sú hlavným prostriedkom ponúkajúcim riešenie aj pre súčasné, extrémne dynamické, medzinárodné prostredie a netradičné konflikty,“ zdôraznil v úvode svojho vystúpenia španielsky veliteľ vzdušných síl generál Francisco Javier García Arnáiz a doplnil: „EURAC konferencia nám prináša mimoriadnu príležitosť k výmene názorov, k zlepšeniu kolektívnej a bilaterálnej spolupráce, k diskusii týkajúcej sa aktuálnych hrozieb a výziev, ktoré nás ovplyvňujú. Súčasne nám napomáha tvoriť koncepciu zapojenia vzdušných síl do riešenia krízových situácii v budúcnosti.“

Krajiny prezentovali vlastný pohľad na problematiku a zhodli sa, že vzdušné sily sú spôsobilé rýchlo sa adaptovať na meniace sa bezpečnostné prostredie ako aj na meniace sa operačné požiadavky. Táto spôsobilosť je však stále viac ohrozovaná klesajúcimi investíciami do vzdušných síl, čo má nepriaznivý vplyv na prípravu personálu ako aj na udržiavanie technologickej prevahy nad potencionálnymi protivníkmi.

Okrem hlavnej témy boli prediskutované aspekty zvýšenia bezpečnosti a harmonizácie leteckej prevádzky civilného a vojenského letectva v kontexte Single European Sky (SES), otázka cezhraničnej spolupráce letectiev tzv. „Cross Border Operations“, problematika zvyšujúcej sa odchodovosti vycvičeného lietajúceho a technického personálu smerom k civilným leteckým spoločnostiam a možnosti jeho udržateľnosti. Taktiež bola prerokované otázky výcviku operátorov/pilotov bezpilotných prostriedkov tzv. RPAS (Remotely Piloted Aircraft System).

Súčasťou EURAC-u bola aj dynamická ukážka vzdušných síl Španielska zameraná na tému „Špeciálne vzdušné operácie s cieľom vyslobodenia zajatcov z rúk teroristov“, ktorá bola vykonaná v spolupráci vzdušných a špeciálnych síl. Za vzdušné sily boli v ukážke predstavené lietadlá Eurofighter, F-18, CASA -295, Airbus A400M a vrtuľníky AS 332 Super Puma. Ukážka preukázala schopnosť vzdušných síl prispievať k úlohám krízového manažmentu.

Na záver konferencie si mohli velitelia prehliadnuť nové technológie a zoznámiť sa produktmi obranného priemyslu.

Budúcoročná konferencia EURAC 2017 sa uskutoční v nemeckom Berlíne.


V Španielsku diskutovali velitelia vzdušných síl o akcieschopnosti  vojenských letectiev v krízovom období.V Španielsku diskutovali velitelia vzdušných síl o akcieschopnosti  vojenských letectiev v krízovom období.V Španielsku diskutovali velitelia vzdušných síl o akcieschopnosti  vojenských letectiev v krízovom období.V Španielsku diskutovali velitelia vzdušných síl o akcieschopnosti  vojenských letectiev v krízovom období.V Španielsku diskutovali velitelia vzdušných síl o akcieschopnosti  vojenských letectiev v krízovom období.V Španielsku diskutovali velitelia vzdušných síl o akcieschopnosti  vojenských letectiev v krízovom období.

Autor: VVzS , Foto: VVzS - Dátum: 12.05.2016
Čítanosť: 3870
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share