Preskocit navigáciu

V Kováčovej spomínali na obete nacistov


V Kováčovej spomínali na obete nacistov

Väzňov zvolenskej väznice popravovali od decembra 1944 do februára 1945 príslušníci Einsatzkommanda 14 v obci Kováčová, v blízkosti kúpeľného areálu v lesíku zvanom Boriny. Medzi obeťami boli partizáni, vojaci povstaleckej armády, antifašisti, príslušníci amerických leteckých síl ale i malé deti. Keď v apríli 1945 odkryli 8 masových hrobov našli v nich 105 obetí. Z nich sa podarilo identifikovať iba 36.

Pri príležitosti 25. výročia ich tragickej smrti odokryli na mieste ich posledného odpočinku pamätník. V piatok 27. mája 2016 sa tam rovnako ako každý rok stretli, na pozvanie starostu obce Kováčová Jána Izraela, jej obyvatelia, študenti zvolenských stredných škôl spolu s členmi oblastných výborov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Zvolen, Lučenec i Banská Bystrica, aby si zaspomínali a uctili túto tragickú udalosť. Za vzdušné sily sa pietneho aktu v mene veliteľa generálmajora Miroslava Korbu zúčastnil náčelník Odboru logistiky Veliteľstva vzdušných síl OS SR plukovník Jaroslav Haluška.

Dôstojný ráz udalosti umocnili 9 príslušníci taktického krídla Sliač, ktorí profesionálne plnili úlohy venconosičov a čestnej stráže pri štátnej vlajke a pamätníku.


V Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistovV Kováčovej spomínali na obete nacistov

Autor: rtm. Zuzana Mildeová , Foto: kpt. Eduard Horváth - Dátum: 30.05.2016
Čítanosť: 3626
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share