Preskocit navigáciu

Česko-slovenská spolupráca v Kábulskom leteckom poradnom tíme


Česko-slovenská spolupráca v Kábulskom leteckom poradnom tíme

V 18. jednotke leteckého poradného tímu, ktorý pôsobí na základne HKIA v Afganistane sú novo začlenení aj príslušníci Ozbrojených síl SR. Slovenskí vojaci sú súčasťou českého úlohového zoskupenia v operácii Resolute Support. České ozbrojené sily sa dlhodobo podieľajú na výcviku a príprave personálu Afganských vzdušných síl na medzinárodnom letisku v Kábule. Úlohou jednotky špecialistov je poskytovanie poradenskej činnosti v oblasti odborného výcviku leteckých a pozemných odborníkov, smerujúcej k udržateľnej samostatnosti afganských vzdušných síl.
Novinkou v tejto, v poradí už 18. jednotke leteckých poradcov, je prvé operačné nasadenie príslušníkov technického personálu slovenských vzdušných síl z vrtuľníkovej základne v Prešove. Ide o špecialistov na rádiové vybavenie a na leteckú výzbroj.
„Vzájomná spolupráca s českým AAT tímom pri výcviku Afganskej národnej armády je z môjho pohľadu na veľmi dobrej úrovni,“ uviedol nadporučík Martin K, špecialista na leteckú výzbroj.
Zaradením slovenských vojakov do štruktúry poradného tímu, bola nadviazaná česko-slovenská spolupráca, ktorá ťaží zo spoločnej znalosti leteckej techniky. Obe republiky stále disponujú vrtuľníkmi rady Mi, ktoré sú používané afganskými vzdušnými silami, a tak môžu ich odborníci poskytnúť dlhoročné skúsenosti s ich prevádzkou.


Česko-slovenská spolupráca v Kábulskom leteckom poradnom tímeČesko-slovenská spolupráca v Kábulskom leteckom poradnom tímeČesko-slovenská spolupráca v Kábulskom leteckom poradnom tímeČesko-slovenská spolupráca v Kábulskom leteckom poradnom tímeČesko-slovenská spolupráca v Kábulskom leteckom poradnom tíme 2Česko-slovenská spolupráca v Kábulskom leteckom poradnom tíme 2Česko-slovenská spolupráca v Kábulskom leteckom poradnom tíme 2

Autor: OOd NGŠ , Foto: archív AAT - Dátum: 13.06.2016
Čítanosť: 5636
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share