Preskocit navigáciu

Minister obrany SR navštívil slovenských vojakov na Cypre


Minister obrany SR navštívil slovenských vojakov na Cypre

Na krátku, ale veľmi významnú návštevu misie UNFICYP na Cypre priletela v stredu, 23. júna v neskorých večerných hodinách, slovenská delegácia vedená ministrom obrany SR Petrom Gajdošom. Delegáciu po prílete do Larnaky privítala veľvyslankyňa SR na Cypre Oksana Tomová a veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Jozef Paňko, ktorý nasledujúce ráno formou krátkeho operačného brífingu o slovenskom kontingente na Cypre informoval návštevu o aktuálnej situácii. Minister obrany SR sa následne zúčastnil stretnutia s ministrom obrany Cypru Christoforosom Fokaidesom, kde vyjadril podporu Slovenska pri riešení cyperskej otázky.

Ďalším bodom programu bola návšteva na Veliteľstve misie UNFICYP, kde sa minister a členovia delegácie stretli s novou hlavnou predstaviteľkou misie Elizabeth Spehar a hlavnou veliteľkou síl generálmajorkou Kristin Lund. Po návšteve oficiálnych predstaviteľov sa minister stretol so slovenskými vojakmi pôsobiacimi na veliteľstve misie, ktorí mu podali operačný brífing o svojich úlohách. Následne sa delegácia presunula do kempu Tatry, prechodného domova vojakov našej ženijnej čaty na Cypre, využijúc tak možnosť stretnúť sa s jej príslušníkmi a MFR - tzv. stálej zálohy veliteľa misie. Minister sa živo zaujímal o súčasný stav a úlohy, ktoré slovenskí vojaci plnia v rámci misie. Po krátkej ukážke priestorov, výstroje a techniky sa delegácia presunula do kempu generála Štefánika vo Famaguste, veliteľstva Sektoru 4.

Program návštevy vyvrcholil slávnostným nástupom slovenského kontingentu pri príležitosti 15. výročia príchodu prvých slovenských vojakov do misie UNFICYP. V rámci nástupu bola slávnostne odhalená pamätná tabuľa generála Štefánika, ktorá bude vždy pripomínať tento významný míľnik v histórii slovenského kontingentu. Tak ako aj minister obrany spomenul vo svojom príhovore odkaz tohto velikána slovenských dejín, bude nám vždy vzorom pri ďalšom pôsobení našich vojakov v rámci misie UNFICYP. Taktiež aj hlavná veliteľka síl generálmajorka Kristin Lund vyjadrila veľkú spokojnosť s plnením úloh našich vojakov a zablahoželala Slovensku pri príležitosti ich 15. výročia pôsobenia jeho príspevku vo vojenskej operácii UNFICYP.

Veliteľ kontingentu udelil plakety príslušníkom slovenského kontingentu čatárovi Milanovi Jurigovi a rotmajstrovi Jánovi Smolkovi za vzornú reprezentáciu počas viacnásobného pôsobenia v operácii UNFICYP. Veľká vďaka patrí aj tým, ktorí sa významnou mierou podieľali na realizácii pamätnej tabule. Jedným z nich je nadrotmajster Juraj Hladký, pôsobiaci v misii v rámci veliteľstva v Nikózii, ktorý ako člen klubu gen. M. R. Štefánika prišiel s touto myšlienkou na podporu rozvoja vojenských tradícií a patriotizmu a v spolupráci s rotmajstrom Štefanom Ševčíkom sa významnou mierou podieľal na jej realizácii. Po krátkej recepcii a výmene vecných darov sa delegácia vrátila na Slovensko.


Minister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na CypreMinister obrany navštívil slovenských vojakov na Cypre

Autor: mjr. Róbert Szakson , Foto: nrtm. Juraj Hladký - Dátum: 24.06.2016
Čítanosť: 865
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share