Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Na Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNP


Na Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNP

V piatok 15. júla 2016 sa na sliačskej leteckej základni uskutočnilo spomienkové stretnutie k ucteniu si príslušníkov americkej vojenskej misie úradu strategických služieb (OSS-Office of Strategic Services) pôsobiacich na území Slovenskej republiky  počas Slovenského národného povstania (SNP). Do priestorov leteckej základne zavítala v tento deň so svojou rodinou aj Kathleen Baranski Lund - dcéra kapitána Edwarda Baranského, člena skupiny uvedenej misie úradu strategických služieb. Na Slovensko pricestovala s rodinou až z USA, aby bližšie spoznala krajinu odkiaľ pochádzajú ich korene a kde jej otec pôsobil  počas SNP. 

“Cieľom misie úradu strategických služieb bola spravodajská činnosť a záchrana zostrelených spojeneckých letcov nad územím strednej Európy skrývajúcich sa na slovenskom území. Osudy príslušníkov misie na  povstaleckom území boli však veľmi tragické. Situácia sa krátko po ich príchode na Slovensko začala dramaticky meniť. Nemecké divízie SS rýchlo obsadili povstalcami držané územie, potlačili Povstanie a donútili členov misie utiecť do hôr. Mnohí z nich boli gestapom zajatí a neskôr popravení v koncentračnom tábore v rakúskom Mathausene. Patril medzi nich aj kapitán Baranski”, uviedol vo svojom príhovore veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Spomienkové stretnutie pri pamätníku spojeneckým misaim v SNP poctili svojou prítomnosťou Chargé d'Affaires Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Slovenskej republike Liam Wasley, pridelenec obrany Spojených štátov amerických v Slovenskej republike podplukovník Matthew Atkins, veliteľ 122. stíhacej letky národnej gardy Indiana plukovník Kyle Noel, rodina kapitána Edwarda V. Baranského, veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálmajor Miroslav Korba, veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia plukovník Ľubomír Šebo, riaditeľ Múzea Slovenského národného povstania Stanislav Mičev, a ďalší významní hostia.

 


Na Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNPNa Sliači spomínali na príslušníkov americkej misie v SNP

Autor: tk Sliač , Foto: čat. Martin Nosál, rtm. Mgr. Zuzana Mildeová - Dátum: 18.07.2016
Čítanosť: 4713
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share