Preskocit navigáciu

Protestný spomienkový akt v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP


Protestný spomienkový akt v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP
Začiatok mesiaca august je tradične spojený s protestným aktom v priestore zodpovednosti Sektoru 4. Táto spomienková udalosť sa koná každoročne pri príležitosti pripomenutia si násilného usmrtenia dvoch grécko-cyperských obyvateľov, ktorí prišli o život počas demonštrácií v blízkosti pozície OSN CP-10 v auguste roku 1996. Obete týchto udalosti, Tassos Isaac a Solomos Solomou, sú dodnes pripomínaní a považovaní za martýrov a národných hrdinov.
11. augusta 1996 sa na rôznych miestach ostrova Cyprus konali národné zhromaždenia a demonštrácie proti „Tureckej okupácii“ Cypru (Cyperská vláda dodnes formálne nazýva Tureckú vojenskú intervenciu v r. 1974 okupáciou). Demonštrácia v obci Dheryneia eskalovala, demonštranti vnikli do priestoru Nárazníkovej zóny a po verbálnych útokoch a hádzaní kameňov došlo k stretu medzi demonštrantami z tzv. „Severocyperskej Tureckej republiky“ a demonštrantami z Cyperskej republiky. Anastasios Isaac bol ubitý na smrť skupinou demonštrantov a troch príslušníkov polície z tzv. „Severocyperskej Tureckej republiky“. Množstvo ľudí z oboch demonštrujúcich táborov a 12 príslušníkov UNFICYP bolo zranených vrátane strelných poranení.
Pohreb Anastasiosa Isaaca sa konal 14. augusta 1996 v priľahlej obci Paralimni a zúčastnilo sa ho približne 3000 ľudí a 500 motorkárov. Po pohrebe sa skupina 200 motorkárov podporená ďalšími demonštrantmi presunula opäť do obce Dheryneia, kde znovu vnikli do Nárazníkovej zóny a to aj napriek maximálnemu úsiliu príslušníkov UNFICYP zabrániť im v tom. Zo skupiny demonštrantov vtedy vybehol Solomos Solomou, prekonal líniu príslušníkov UNPOL (United Nation Police) a bezpečnostné zátarasy. Snažil sa vyliezť na stožiar a strhnúť tureckú vlajku v priestore „Severocyperského“ kontrolného stanovišta, pričom bol zastrelený a následne boli postrelení ďalší demonštranti a príslušníci UNFICYP.
Tohto roku sa jednalo už o dvadsiate výročie protestného spomienkového aktu a na základe spravodajských informácií podložených vyjadreniami médií a miestnej samosprávy sa mal konať netradične už počas posledného júlového víkendu v sobotu 30. júla 2016, čo sa nakoniec aj potvrdilo. UNFICYP tieto udalosti a ich spomienku neberie na ľahkú váhu a z toho dôvodu bol 30. júla vyhlásený najvyšší stupeň pohotovosti pre všetkých príslušníkov Sektoru 4 z maximálnou dobou dosiahnuteľnosti do 5 minút. V rizikovej oblasti v nárazníkovej zóne pri pozícii CP-10 boli nasadení príslušníci tzv. QRT (Quick reaction team) a FRP (Force reserve platoon) pod vedením veliteľa strážnej roty kapitána Slavomíra Štovku a veliteľa 3. strážnej čaty poručíka Adama Burana. Velenie a riadenie nad celou zabezpečovacou akciou mal veliteľ Sektoru 4, podplukovník Jozef Paňko a v exekutíve major Richard Szilasi. Hlavné úsilie bolo zamerané na prevenciu a predídenie akejkoľvek snahy demonštrantov vniknúť do priestoru nárazníkovej zóny. Z toho dôvodu bola vykonaná aj previerka pripravenosti jednotiek a materiálu v kempe gen. M. R. Štefánika vo Famaguste. Previerka pohotovosti prebehla bez nedostatkov a jednotky boli pripravené zasiahnuť v prípade potreby.
Spomienkového aktu sa zúčastnilo približne 1000 motorkárov, pričom časť z nich cestovala od Berlína a na Cypre sa k nim pripojil zvyšok demonštrujúcej skupiny. Následne sa presunuli do obce Paralimni. Tu vzdali hold padlým civilistom na miestnom cintoríne, kde sú obaja pochovaní. Po akte nasledoval krátky sprievodný program, po ktorom sa účastníci aktu v pokoji rozišli.
Fakt, že daná akcia prebehla v pokoji a mieri bez konfliktov a narušenia integrity nárazníkovej zóny je dôkazom vysokej pripravenosti a kvalitného zabezpečenia akcie zo strany UNFICYP.

Protestný spomienkový akt v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP Protestný spomienkový akt v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP Protestný spomienkový akt v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP Protestný spomienkový akt v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP Protestný spomienkový akt v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP 1Protestný spomienkový akt v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP 1Protestný spomienkový akt v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP 1Protestný spomienkový akt v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP 1

Autor: npor. Vladislav Gašpar , Foto: UNFICYP - Dátum: 03.08.2016
Čítanosť: 5096
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share