Preskocit navigáciu

Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu


Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu

V priestoroch prešovského vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša 5. augusta na slávnostnom nástupe privítali prvých technikov krídla, ktorí po boku českých kolegov takmer päť mesiacov pôsobili v Afganistane v AAT (Air Advisory Team – Letecký predsunutý tím) v operácii RS (ResoluteSupport). Dôležitosť ich pôsobenia zdôraznil náčelník Štábu strategického plánovania GŠ OS SR brigádny generál Ivan Pach a vo svojom vystúpení náčelník štábu Veliteľstva vzdušných síl OS SR plukovník Stanislav Hurčík.
Ocenili prácu náčelníka skupiny ošetrovania leteckej výzbroje vrtuľníkovej letky nadporučíka Martina Kocúra a náčelníka skupiny rádiového a rádiotechnického vybavenia letky LPZS a výcviku nadporučíka Michala Mašľara. Na základni HKIA v Kábule sa podieľali na výcviku príslušníkov lietajúceho a technického personálu Afganských vzdušných síl na vrtuľníkoch Mi-171 a Mi-24/35. Jednotka AAT je operačne zaradená do zostavy 311. expedičnej poradnej letky, ktorú tvoria príslušníci ozbrojených síl Českej republiky, USA, Maďarska, Chorvátska a teraz od 18. rotácie AAT i Slovenska.
Brigádny generál Ivan Pach im odovzdal odznak Vojnový veterán a Pamätný kríž za účasť vo vojenskej operácii. Zástupca veliteľa vrtuľníkového krídla podplukovník Peter Fabišík vyzdvihol, že účasť technikov krídla na výcvikovej misii v Afganistane je pre nich i celé krídlo veľkou skúsenosťou z pôsobenia v medzinárodnom prostredí. V súčasnosti už plnia úlohy v Afganistane ich nasledovníci: nadporučík Marek Jurko a rotmajster Martin Grec. Ďalší sa na takéto pôsobenie pripravujú.
Obaja Slováci výcvikové úlohy pri príprave príslušníkov afganského letectva plnili spoločne s príslušníkmi 22. základne vrtuľníkového letectva Armády ČR v Sedleci, Víceniciach pri Náměšti nad Oslavou. „Získali sme neoceniteľné skúsenosti pri ich príprave a nadviazali výbornú spoluprácu s českými kolegami. Ukázalo sa, že aj v pomerne ťažkých klimatických podmienkach sa dajú výcvikové úlohy plniť k plnej spokojnosti. Či už pri výcviku, alebo poradenskej činnosti,“ povedal nadporučík Kocúr. Spoločne so svojim kolegom nadporučíkom Mašľarom vyjadrili hrdosť nad tým, že boli prvými príslušníkmi technického personálu vzdušných síl, ktorí boli operačne nasadení v Operácii Resolute Support v Afganistane.
Zaradenie a úspešné pôsobenie slovenských zástupcov do českého AAT ukazuje na prospešnosť takéhoto projektu. Ťaží zo spoločnej znalosti používanej leteckej techniky a jej prípravy. Práve českí a slovenskí technici získali počas dlhoročného používania vrtuľníkov Mi - 17/171 i Mi- 24/35 neoceniteľné skúsenosti, ktoré teraz odovzdávajú príslušníkom afganských vzdušných síl.


Návrat prvých prešovských technikov z AfganistanuNávrat prvých prešovských technikov z AfganistanuNávrat prvých prešovských technikov z AfganistanuNávrat prvých prešovských technikov z AfganistanuNávrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 2Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 2Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 2Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 2Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 3Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 3Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 3Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 3Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 4Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 4Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 4Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 4Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 5Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 5Návrat prvých prešovských technikov z Afganistanu 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 05.08.2016
Čítanosť: 5780
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share