Preskocit navigáciu

Slovenskí profesionáli opäť v pohotovosti


Slovenskí profesionáli opäť v pohotovosti

Cez víkend v dňoch 6. a 7. augusta sa v blízkosti nárazníkovej zóny neďaleko pozície OSN CP-10 konali akcie, ktoré sú pokračovaním spomienkovej udalosti spred týždňa 30. júla 2016. Tentokrát sa však jej účastníci presunuli až k hraniciam nárazníkovej zóny.

V sobotu 6. augusta v čase od 20:00 do 24:00 sa konalo kultúrne podujatie v kultúrnom centre v obci Dherynia. Po krátkom úvodnom príhovore miestneho náboženského predstaviteľa sa zhromaždili účastníci aktu a vykonali pochod k hranici nárazníkovej zóny. Následne na to, sa opäť presunuli do kultúrneho centra, kde pokračoval sprievodný program až do polnoci. V rámci programu vystúpili miestne spevácke zbory a chorály, ktorými si pripomenuli nešťastné udalosti spred dvadsiatich rokov.

V nedeľu 7. augusta pokračovala spomienková udalosť už v ranných hodinách. Na základe informácií od miestnej samosprávy bolo avizovaných na tento deň až 3000 ľudí. Táto informácia sa však nepotvrdila a na mieste bolo v priebehu dňa prítomných vyše 600 z rôznych obcí v blízkosti Dherynie ako aj politickí predstavitelia, rodinní príslušníci, motorkárske skupiny a v závere akcie sa na mieste objavila aj radikálna skupina ELAM s približne 30 členmi. Počas celého dňa boli hlavní predstavitelia jednotlivých skupín, za prítomnosti polície OSN, eskortovaní do priestoru nárazníkovej zóny blízko UN pozície OP-143. Na mieste predstavitelia zložili poctu a pamiatku v podobe smútočných vencov a piesní. Celá udalosť sa zaobišla bez konfliktov aj napriek tomu, že prívrženci skupiny ELAM skandovali výhražné heslá smerom k vojakom tzv. „Severocyperskej Tureckej republiky“.

Tak ako aj v predošlý týždeň, aj teraz bola akcia kvalitne zabezpečená vojakmi mierových síl UNFICYP ako aj políciou OSN v spolupráci s miestnou políciou CYPOL. Opäť bol vyhlásený najvyšší stupeň pohotovosti pre všetkých príslušníkov Sektoru 4 s maximálnou dobou dosiahnuteľnosti do 5 minút. V rizikovej oblasti v nárazníkovej zóne pri pozícii UN-143 boli nasadení príslušníci tzv. QRT (Quick reaction team) a FRP (Force reserve platoon) pod vedením veliteľa strážnej roty kapitána Slavomíra Štovku a veliteľa 3. strážnej čaty poručíka Alexandra Magyara. Nad celou operáciou mal dohľad náčelník operačného oddelenia major Richard Szilasi s dôstojníkom operačného oddelenia nadporučíkom Vladislavom Gašparom, dôstojníkom SCAMLO kapitánom Jozefom Koperom a styčnými MOLO dôstojníkmi kapitánom Milanom Mlynarčíkom a kapitánom Attilom Csikászom (HUN).

Priamo na spomienkovom akte boli prítomní aj naši slovenskí vojaci, a to rotný Henrich Dodek, rotný Miroslav Homola a čatár Michal Jelínek, ktorí zabezpečovali povolenie vstupu do nárazníkovej zóny.


Slovenskí profesionáli opäť v pohotovostiSlovenskí profesionáli opäť v pohotovostiSlovenskí profesionáli opäť v pohotovostiSlovenskí profesionáli opäť v pohotovostiSlovenskí profesionáli opäť v pohotovostiSlovenskí profesionáli opäť v pohotovostiSlovenskí profesionáli opäť v pohotovostiSlovenskí profesionáli opäť v pohotovostiSlovenskí profesionáli opäť v pohotovostiSlovenskí profesionáli opäť v pohotovostiSlovenskí profesionáli opäť v pohotovosti

Autor: UNFICYP , Foto: UNFICYP - Dátum: 10.08.2016
Čítanosť: 746
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share