Preskocit navigáciu

Pietná spomieka v Kališti


Pietná spomieka v Kališti

Tak ako každoročne, sa 13. augusta konal už 11. ročník Stretnutia generácií, organizované Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov pri príležitosti uctenia obetí, ktoré zahynuli pri prepade nacistov v obci Kalište.

Príslušník veliteľstva Vzdušných síl OS SR plukovník Jaroslav Haluška spolu s náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálom Milanom Maximom a ministrom obrany SR Petrom Gajdošom položili veniec k Pamätníku na znak úcty všetkým tým, ktorí v mene záchrany iných položili svoje životy. Na pietnej spomienke boli prítomní aj ústavní činitelia a predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

V roku 1940 mala obec Kalište 209 obyvateľov. Počas Slovenského národného povstania sa obec stala jedným z centier takzvanej Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách. Dňa 18. marca 1945 nacisti obec prepadli, zavraždili 13 obyvateľov a vypálili 42 domov. Po oslobodení Slovenska obyvateľov presídlili do Banskej Bystrice, do časti Fončorda, kde pre nich boli vybudované domy na ulici Nové Kalište.


Pietná spomieka v KalištiPietná spomieka v KalištiPietná spomieka v KalištiPietná spomieka v KalištiPietná spomieka v KalištiPietná spomieka v KalištiPietná spomieka v Kališti

Autor: VVzS , Foto: VVzS - Dátum: 15.08.2016
Čítanosť: 3925
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share