Preskocit navigáciu

Zlaté krídla pre veliteľa vzdušných síl


Zlaté krídla pre veliteľa vzdušných síl

Laureátom 3. ročníka Národnej ceny letectva SR Zlaté krídla v kategórii letectvo silových zložiek sa v piatok 26. augusta v Banskej Bystrici stal veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR generálmajor Miroslav Korba. Odborná porota o. i. prihliadala na jeho úsilie pri príprave Koncepcie rozvoja vzdušných síl, ktorá bola schválená Vládou SR v máji 2014. „Tieto pozitívne zmeny sú výsledkom práce mnohých odborníkov v rámci rezortu obrany s ktorými mám tú česť spolupracovať, bez ktorých by to nešlo, ktorých si veľmi vážim, a s ktorými zdieľam spoločný úmysel - rozvoj slovenského letectva.

Chcem sa poďakovať všetkým, ktorý priložili ruku k dielu za podporu, ústretovosť, za skvelú prácu , ale aj vyjadriť nádej a presvedčenie, že nastúpený trend modernizácie bude pokračovať aj v ďalšom období.“ povedal generálmajor Korba, ktorému počas slávnostného ceremoniálu v predvečer Medzinárodných leteckých dní SIAF zablahoželal aj náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim.

Aj v niektorých ďalších kategóriách ankety, ktorú vyhlasuje Slovenská letecká agentúra, boli ocenení jednotlivci či kolektívy, ktoré mali či majú úzke prepojenie na Ozbrojené sily SR a rezort obrany. V kategórii veda, výskum, vzdelávanie sa stal laureátom doc. Ing. Dušan Neštrák, PhD., plukovník vo výslužbe, ktorý okrem dlhoročnej vedecko-pedagogickej práce pri výchove budúcich letcov najmä vo Vojenskej leteckej akadémii v Košiciach pôsobil po vzniku samostatnej Slovenskej republiky pri formovaní MO SR ako riaditeľ odboru vojenského školstva a vedy. V rokoch 2000 až 2004 bol členom medzinárodnej komisie NATO v Bruseli pre oblasť vojenských bezpilotných lietajúcich prostriedkov.

Do Siene slávy slovenského letectva bola uvedená letecká akrobatická skupina Biele Albatrosy, ktorá sa ako súčasť Vzdušných síl OS SR v rokoch 1991 až 2004 radila medzi svetovo uznávané akrobatické skupiny a veľmi úspešne reprezentovala Slovensko aj v zahraničí.


Zlaté krídla pre veliteľa vzdušných sílZlaté krídla pre veliteľa vzdušných sílZlaté krídla pre veliteľa vzdušných sílZlaté krídla pre veliteľa vzdušných síl

Autor: Pavol Vitko , Foto: Pavol Vitko - Dátum: 29.08.2016
Čítanosť: 4031
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share