Preskocit navigáciu

Oslavy 72. výročia Slovenského národného povstania


Oslavy 72. výročia Slovenského národného povstania

Dňa 29. augusta sa ako každoročne konal pietny akt a slávnostné zhromaždenie pri príležitosti 72. výročia Slovenského národného povstania. Oslavy sa už tradične konali pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici. Hlavným organizátorom podujatia je Múzeum SNP Banská Bystrica s cieľom pripomenúť si 72. výročie významnej dejinnej udalosti, ktorou je Slovenské národné povstanie, kedy 29. augusta 1944 povstal národ proti fašistickej okupácii počas 2. svetovej vojny

Na pozvanie ministra obrany SR Petra Gajdoša pricestoval na Slovensko pri príležitosti osláv 72. výročia Slovenského národného povstania rumunský minister národnej obrany Mihnea Motoc.
Minister Gajdoš ešte pred oslavami SNP v Banskej Bystrici spolu s veliteľom vzdušných síl generálmajorom Miroslavom Korbom a rumunským partnerom navštívili vojenský cintorín rumunskej armády vo Zvolene „Som poctený, že som mohol byť na cintoríne, kde je pochovaných viac ako desaťtisíc rumunských vojakov. Je to najväčší takýto vojenský cintorín mimo územia Rumunska,“ povedal minister národnej obrany Mihnea Ioan Motoc.
Rumunský vojenský cintorín vo Zvolene je najväčší rumunský cintorín v zahraničí a bol deklarovaný ako kultúrna pamiatka v roku 1963. Na týchto miestach nachádza svoj večný odpočinok 10 384 rumunských vojakov.

Oslavy v Banskej Bystrici odštartovali preletom dvojicou stíhacích lietadiel MiG-29. Profesionálni vojaci prispeli do programu statickými a dynamickými ukážkami. Nechýbal ani výsadok padákových odborníkov letectva vzdušných síl.

Veliteľ vzdušných síl generálmajor Korba poukázal na odkaz našich predkov, na základe ktorého príslušníci vzdušných síl s rešpektom a úctou udržiavajú a rozvíjajú tradície slovenského vojenského letectva.

Na oslavách v Banskej Bystrici sa zúčastnil aj prezident SR a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda vlády SR Róbert Fico a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim.


Oslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstaniaOslavy 72. výročia Slovenského národného povstania

Autor: VVzS , Foto: nrtm. Štefan Vozák - Dátum: 30.08.2016
Čítanosť: 3973
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share