Preskocit navigáciu

Pátracia akcia LPZS


Pátracia akcia LPZS
Dňa 7. septembra 2016 v neskorých večerných hodinách bola na prešovskom vrtuľníkovom krídle generálplukovníka Jána Ambruša aktivovaná letecká pátracia a záchranná služba.
Kapitán vrtuľníka Mi-17 LPZS major Róbert Doroňai dostal prostredníctvom riadiaceho letovej prevádzky pokyn na vzlet smerom k Banskej Bystrici, kde bolo úlohou posádky pátranie po nezvestnom záchranárskom vrtuľníku. Po obdŕžaní presných súradníc a prílete na miesto začala posádka vrtuľníka s vyhľadávaním v priestore. Pátranie sťažoval nielen členitý horský terén, ale aj neskoré nočné hodiny, kedy je vizuálne vyhľadávanie náročnejšie. Po vyše hodine pátrania určila posádka vrtuľníka miesto nehody, o čom ihneď informovala príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a vrtuľník ministerstva vnútra, ktorý obhliadol a potvrdil miesto havárie. Oba vrtuľníky následne miesto nehody opustili z dôvodu doplnenia paliva na letisku Sliač. Na miesto leteckého nešťastia sa vrátil už len vrtuľník ministerstva vnútra. Vrtuľník leteckej pátracej a záchrannej služby preletel späť na domovskú základňu, odkiaľ je pripravený vykonať ďalšie zásahy. Počas nočnej záchrany odlietala posádka s vojenským vrtuľníkom Mi-17 LPZS počas 2 letov spolu 3 hodiny 40 minút.
Letecká pátracia a záchranná služba na prešovskom vrtuľníkovom krídle je v nepretržitej pohotovosti 24 hodín denne a je určená pre záchranu či už vojenských, alebo civilných lietadiel, ktoré vykonávajú prelety nad územím Slovenskej republiky a taktiež na vykonávanie zásahu pri mimoriadnych udalostiach, ako sú napríklad živelné pohromy, priemyselné, alebo iné havárie. Posádka vrtuľníka opäť potvrdila opodstatnenosť a pripravenosť na plnenie úloh LPZS.

Pátracia akcia LPZSPátracia akcia LPZSPátracia akcia LPZS

Autor: npor. Daniel NEHILA , Foto: ilustračné zábery - Dátum: 08.09.2016
Čítanosť: 5503
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share