Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu na inšpekcii slovenských vojakov operácie UNFICYP


Náčelník generálneho štábu na inšpekcii slovenských vojakov operácie UNFICYP

V dňoch 12. až 14. septembra 2016 vykonal náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky generál Milan Maxim inšpekciu slovenských vojakov pôsobiacich vo vojenskej operácii UNFICYP na Cypre.

V pondelok popoludní na letisku v Larnake privítal náčelníka Generálneho štábu veliteľ sektoru 4 podplukovník Jozef Paňko. Prvé kroky generála Maxima v sprievode plukovníka Jána Bujňáka, veliteľa Strategického centra krízového manažmentu GŠ OS SR a plukovníka Mariána Kurillu, náčelníka Osobného odboru náčelníka GŠ OS SR viedli na veliteľstvo misie v Nikózii, kde veliteľ kontingentu a dôstojníci slúžiaci na veliteľstve formou brífingu oboznámili delegáciu s aktuálnou situáciou v misii a úlohami, ktoré plnia naši profesionáli v priestore operácie. Následne sa delegácia presunula do kempu TATRY, dočasného domova našej ženijnej čaty, kde sa generál Maxim stretol s vojakmi plniacimi úlohy v rámci ženijnej jednotky, mobilnej zálohy veliteľa misie ale aj vojenskej polície. Nechýbala ukážka techniky a výstroje našich vojakov, ako aj krátka beseda pána generála s vojakmi. Večer ukončil spoločnou večerou so slovenskou veľvyslankyňou p. Oksanou Tomovou.

Druhý deň generála Maxima privítala hlavná predstaviteľka misie Elizabeth Sprehar spolu
so zastupujúcim veliteľom síl a náčelníkom štábom misie plukovníkom Timom Wildishom v priestoroch Veliteľstva operácie UNFICYP. Na záver stretnutia obaja vysoko vyzdvihli pôsobenie príslušníkov slovenského kontingentu v operácii UNFICYP. Návšteva sa potom presunula na letku misie UNFICYP odkiaľ spolu s veliteľom sektoru 4 preletela ponad priestor zodpovednosti slovenského kontingentu. V podvečerných hodinách privítali generála Maxima v priestore kempu generála Štefánika príslušníci Sektoru 4 slávnostným nástupom. Veliteľ Sektou 4, podplukovník Paňko, zdôraznil vo svojom príhovore aký dôležitý je zodpovedný prístup k plneniu úloh každého jedného vojaka misie pre dosiahnutie celkového cieľa misie UNFICYP, ktorou je trvalé mierové urovnanie Cyperského problému a zároveň poďakoval vojakom za podporu počas jeho velenia.

Posledný deň generál Maxim využil možnosť navštíviť a stretnúť sa s predstaviteľmi výboru pre nezvestné osoby - CMP (Committee on Missing Persons). Na úvod ho predstavitelia výboru oboznámili s históriou vzniku inštitúcie a jej poslaním. Nasledovala prehliadka priestorov a laboratória s odborným výkladom o priebehu samotnej identifikácii nájdených fosílií. Generál Maxim v rámci diskusie vysoko ohodnotil náročnú prácu výboru a jej dôležitý spoločenský význam, ako aj jej úlohu v rámci mierového riešenia.

V poobedňajších hodinách sa veliteľ Sektoru 4 podplukovník Paňko rozlúčil s náčelníkom generálneho štábu generálom Maximom, ktorý mu zaželal bezpečný návrat s vojakmi septembrovej rotácie na Slovensko.


Náčelník generálneho štábu na inšpekcii slovenských vojakov operácie UNFICYPNáčelník generálneho štábu na inšpekcii slovenských vojakov operácie UNFICYPNáčelník generálneho štábu na inšpekcii slovenských vojakov operácie UNFICYPNáčelník generálneho štábu na inšpekcii slovenských vojakov operácie UNFICYPNáčelník generálneho štábu na inšpekcii slovenských vojakov operácie UNFICYPNáčelník generálneho štábu na inšpekcii slovenských vojakov operácie UNFICYPNáčelník generálneho štábu na inšpekcii slovenských vojakov operácie UNFICYPNáčelník generálneho štábu na inšpekcii slovenských vojakov operácie UNFICYP

Autor: mjr. Róbert SZAKSON , Foto: UNFICYP - Dátum: 14.09.2016
Čítanosť: 1156
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share